2011. december 2., péntek

SÓTERÁPIA

SÓTERÁPIA

A só. Mit is kezdjünk vele azon kívül, hogy az ételeink ízesítésére használjuk.
Az utóbbi időben egyre népszerűbbé vált újra a gyógyászatban is, első sorban a prevencióban, a megelőzésben használható, de a már kialakult betegségek kiegészítő kezeléseként is jelentős eredményeket lehet elérni vele.

SÓBARLANG, SÓSZOBA

Kimagasló eredmények érhetőek el az asztmás, allergiás megbetegedések esetén.
Ezen felül nátha, meghűlés, influenza, légcsőhurut, hörghurut, arc- és homloküreg gyulladás, enyhe középfülgyulladás kezelésére is használhatjuk a sószobákat, sóbarlangokat.

A levegőben nagy mennyiségű, különböző eredetű részecske lebeg. A városokban az 5. emelet magasságában eléri az 50 milliót, egy felnőtt ember fejmagasságában ötmilliárd, egy kisgyermek magasságában, pedig már ötvenmilliárd részecske található minden egyes lélegzetvételnyi levegőben! Ezek az adatok azonban nem általánosíthatók, mivel ezeket módosíthatják az időjárási tényezők, a napszakok és a földrajzi elhelyezkedés sem elhanyagolható, hiszen a magas hegyvidéki területen sokkal kevesebb allergén részecske lebeg a levegőben. Teljesen tiszta, portalan levegőt a tengerek felett találunk, vagy a természet alakította, gyógyító hatású barlangokban. Ilyen barlangok Magyarországon is találhatók.

SAJÁT „SÓSZOBA” OTTHON

Ha saját lakásunkban kívánjuk gyógyítgatni magunkat – természetesen kiegészítő kezelésként - arra is van lehetőség. Kaphatók olyan készülékek, amelyek működésük során egy mikrosókristályokkal, főleg konyhasókristállyal bevont szűrőn keresztül préselik át a levegőt. Így általánosan tisztító, fertőtlenítő hatást érhetünk el az adott helyiség légterében. Természetesen ez is, mint minden más természetes módszer, nem azonnali hatású, hetek, esetleg hónapok alatt tudunk csak eredményt elérni. (főleg aszmatikus problémák esetén)

Napi 4-5 órás üzemeltetés minimálisan szükséges. Arra is ügyelni kell, – főleg ha kisgyermek szobájába helyezzük el a készüléket – hogy a levegő ventillálása miatt a szoba egy kicsit hidegebbnek tűnhet.
A készülék mellett elhelyezhetünk még sótéglákat, sómécseseket, sólámpákat, ezek tértisztító hatással is bírnak.
Ha nagyon szűkös anyagi kerettel rendelkezünk, vehetünk a boltban tengeri sót (csak jódmentest) is, azt egy üvegtálkába, tálkákba rakjuk, és egy-egy mécsest helyezzünk el bennük. Egy idő után a sót ki kell öntenünk, nem használható fel másra. (Ez az eljárás nem igazán a fertőtlenítést, mindinkább a tértisztítást szolgálja.)

SÓS FÜRDŐ, SÓS SZAPPAN

Én rendszeresen, hetente legalább kétszer tengeri sós vízben fürdök. Nem kell megvenni a méregdrága fürdősókat, nagyon hatásos és jó tud lenni a sima tengeri só is. Egy kád meleg vízben kb. ¼ vagy ½ kg sót szórok. Húsz perc lazulás, és mintha kicseréltek volna. Természetesen mehet a fürdővízbe szódabikarbóna, esetleg illóolaj vagy gyógynövényforrázat. Kinek éppen mihez van kedve, pénze.
A tengeri sóról tudni kell azt is, hogy nem csak a fizikai testünket, hanem az étertestet is tisztítja a „negatív” hatásoktól, így többszörösen is jól járunk használatával. (ezt már ugyan leírtam, de az ismétlés soha sem árt)

A sószappanokról, sós szappanokról elmondható, hogy gyógyhatásúak, mivel abszorbensek, vagyis elnyelő, felszívó, oldó hatással bírnak. Pattanásos bőrre, cellulítiszre, pikkelysömörre, ekcémára egyaránt alkalmazható, természetesen szakember véleményét kikérve, mivel a bőrbetegségek, bőrproblémák összetett eredetűek, csak a sószappan használata nem fog eredményt hozni, az életmódon is változtatni kell.




A SÓ EGY ŐSI ORVOSSÁG
(A Hunza.hu oldaláról)

A só minden élőlény számára életfontosságú ez különösen érvényes asztmás, allergiás és autoimmun megbetegedésekre. Víz, Kálium és só együttesen szabályozzák a szervezet vízháztartását. A víz, a szállító szerepét betöltve a sejtek anyagcsere folyamatainál keletkező bomlástermékeket távolítja el. A sejten belüli víz háztartásért a Kálium felelős, mennyiségbeli arányában. A növény világban is a gyümölcsök húsának keménysége is a Kálium által megkötött víztől függ. A napi ételeink sok Káliumot tartalmaznak, az elfogyasztott gyümölcsök és zöldségek formájában, de szinte sót alig. Ezért fontos a só mindennapos utánpótlása. Só vizet von el a sejtekből, így biztosítja a sejten kívüli víz háztartást. Szerveztünkben alapjában véve két "tenger" van az egyik a sejten belüli, a másik a sejten kívüli. Az egészségünk e két "tenger" egyensúlyától függ. Ezt tudjuk biztosítani elegendő víz bevitellel, Káliumban gazdag gyümölcsök és zöldségek, valamint egy természetes só fogyasztásával. Ha nem veszünk magunkhoz elegendő vizet, vízhiány lép fel. Ebben az esetben a szervezet a sejten kívüli víz háztartásból veszi el a szükséges vizet, a vízhiányban szenvedő sejtek életben tartásához. Végszükség esetén a szervezet, a sejten kívüli vízből képes, az életfontosságú sejtekbe vizet bepréselni.
Az extracelluláris víz mennyiséget a szervezetünk egy óvintézkedéssel tartja meg: a vesének parancsot ad sót visszatartani, ami a sejten kívüli vizet megköti, tehát az ödéma (vizenyő) kialakulásáért a vízhiány a felelős.
Ha az intercelluláris víz mennyiséget krónikusan az extracelluláris vízből kell a szervezetnek bepréselni, ezzel együtt növelni kell a bepréseléshez szükséges nyomást. Ez a nyomásnövekedés jelentkezik Hypertonie, azaz magas vérnyomás formájában. A felgyülemlett víz később okozhat tüdő ödémát (asthma-cardiale) is.
A terápia ezeknél a betegségeknél: a vízhiány megszüntetése.
A víz felvételével a szervezetet nem szabad túl terhelni, hanem lassan, szakaszosan kell inni, addig míg a vizelet mennyisége megegyezik a bevitt víz mennyiségével.
Ha elegendő vizet iszunk, sót mosunk ki a szervezetünkből. Ahogy csökken a só és nő a víz mennyisége, már nem kell a szervezetnek a vizenyő folyadékot visszatartani. Így meg tudunk szabadulni a szövetekben-óvintézkedésként, vízhiány miatt- megkötött víztől. Ne szedjünk vízhajtót, a víz a legjobb vízhajtó szer (diureticum).

A só csodás hatásai

A sónak, a szervezetünkben a vízháztartás szabályozásán kívül még más szerepe is van, például:
A só egy természetes antihisztamin. Asztma esetén ugyanolyan hatásos, mint egy inhalációs-spray, csak mellékhatások nélkül. Asztmás rohamnál igyunk két-három pohár vizet és tegyünk a nyelvünkre egy csipetnyi természetes sót.
Só védi a sejteket és különösen az agy sejteket az elsavasodástól.
A vesének szüksége van sóra, a túltengésben lévő savak leépítésére és azoknak vizelettel történő kiválasztására. Ha a szervezet sóban szegény egyre jobban elsavasodik.
A só fontos a lélektani és érzelmi zavarok kezelésében. A depresszió kezelésénél használt Litium a sót próbálja meg helyettesíteni.
A só fontos szerepet tölt be az agyban a serotonin és a melatonin- szint konstans fenntartásában. Ha elegendő víz és só van a szervezetben, akkor, mint természetes antioxidánsok eltávolítják a toxikus Salakanyagokat, így nem kell esszenciális aminósavakat, mint pl. tryptophan és tyrosin a szervezetnek feláldozni. Ugyanis a tryptophan szükséges a serotonin, melatonin és tryptamin képzéséhez.
A só szükséges a rák megelőzésében és kezelésben. A rákos sejtek oxigén jelenlétében elpusztulnak. Ezek un. anaerob organizmusok, amelyek oxigén hiányos közeget igényelnek. Ha elegendő víz van a szervezetben, és a só megnöveli a vér mennyiséget. Akkor a cirkuláló vérrel az oxigén mindenhova eljut, és az így aktivált és motivált immunsejtek bejutnak a rákszövetbe és elpusztítják azt. A dehidratáció gyengíti az immunrendszert.
A só fontos az izomzat és az erőnlét fenntartásához.
Só csökkenti a szívritmus zavarokat és fontos szerepet játszik a vérnyomás szabályzásában. A víz : só aránya nagyon fontos. Egy só szegény táplálkozás magas víz fogyasztás mellett egyes embereknél magas vérnyomáshoz vezethet. A logika egyszerű. Ha Ön vizet iszik, de sót nem eszik, akkor nem marad elég víz a vérkeringésbe, hogy a véredényeket teljesen feltöltse.
A só fontos alvás zavaroknál, egy természetes altató.
Cukor betegségnél a só segít a vér cukor szintet egyensúlyban tartani és csökkenti az inzulin szükségletet. A víz és só csökkenti a szem és érrendszeri károsodásokat.
A sejteknek szükségük van sóra, a hidroelektromos energia fejlesztéséhez. Ugyanis a só szállítja az elektromos áramot a sejtekhez.
A só fontos szerepet játszik az idegsejtek közötti összeköttetésben és az információ feldolgozásában.
A só szükséges az emésztéshez, a tápanyagok felszívódásához.
A só tisztítja a tüdőt, a hörgőket és segít a slejm felszakításában. A só felbontja, meglágyítja a nyálkát a tüdőben. (Asztma, Emfizema- tüdőtágulat, Mukoviszidose)
A só nyelvre téve megállítja a száraz köhögést.
A só szükséges a hurut és az arcüreg lerakódásainak felszakításához.
A só a köszvény és az arthritis (izületi gyulladás) megelőzésében fontos szerepet tölt be.
A só megakadályozza az izomgörcsöket.
A só megakadályozza a túlzott nyáltermelést. Túlzott nyáltermelés só hiányt jelez.
Az osteoporose- csontritkulás- egyes esetekben a víz és a só hiányára vezethető vissza.
Sóra van szükség a csontozat erősítéséhez.
A só mivel szerepet játszik a serotonin és a melatonin- szint konstans fenntartásában és ezek szabályozzák közérzetünket, mint pl.: önbizalom, pozitív gondolatok. Így a só közvetetten befolyásolja személyiségünket.
A só fontos a libido megőrzésében.
A só segít a toka csökkentésében. Ugyanis a só hiány miatt a nyálmirigyek több nyálat termelnek, hogy segítsék a rágást és a nyelést. Valamint hogy elegendő vizet szolgáltassanak a gyomornak a táplálék felbontásához. A vérkeringés a nyálmirigyekben megnövekszik és a véredények víz áteresztővé válnak, hogy a mirigyeket több vízzel lássák el a megemelkedett nyál termelés érdekében. A véredények már nemcsak a mirigyek körül, hanem a nyakban, az állban és az arcban is víz áteresztővé válnak és itt is víz gyűlik össze.
A só megvéd a visszerek és a hajszálér repedéstől.
Asztmásoknál fontos megemlíteni, hogy amilyen fontos a só, olyan káros a sok Kálium. A Magas kálium tartalmú gyümölcsök- pl. narancs, banán- sportitalok asztma rohamokat okozhatnak. Ezért célszerű ezeket egy kicsit megsózni, hogy a Nátrium és Kálium egyensúlyát fenntartsuk.
Sportolás előtt egy kevés só megnöveli a tüdő kapacitását és a túlzott izzadást meggátolja.
(Dr.med. Fereydoon Batmanghelidj magyarul megjelent könyve:
A Tested Vízért Kiált!
Mandala-Véda Könyvkiadó)


Schüssler-só
Sók szerepe a szervezetben

Sók létfontossága a szervezetben: szervezetünk minden egyes sejtjében jelenlévő 12 féle anorgatikus (szervetlen) só elengedhetetlen, létfeltétel sejtjeink, szervezetünk számára. Ezek a biokémiai sók meghatározzák a felépítésünket, működésünket, a sók fontos elemei és energiaforrásai a sejtjeinknek. A sók elektrolitként működnek a sejtekben, szerepet játszanak a sejtek bioelektromos összeköttetéseiben.

A sejtek normális működésének alapfeltétele a sók megfelelő mennyisége és a sók egymáshoz viszonyított megfelelő aránya a sejten belül. Táplálékkal nem vihetőek be ezek az esszenciális sók a szervezetbe, mert méretüknél fogva nem tudnak áthatolni a sejtmembránon (sejtfalon). Így csak a vér és a szövetközti nedv raktárai pótlódnak, ezért az ásványi anyagok pótlása szájon át sokszor nem elégségesek, illetve nem érhető el velük a kívánt hatás. A vérben, ill. a sejtekben lévő egy - egy ásványi anyag kellő mennyisége esetén is kialakulhatnak helyi megoszlási zavarok, ami végeredményben a biológiailag aktív anyagok relatív hiányát is kiválthatják. Ezek a relatív só -hiányok leginkább azért jönnek létre, mert már biológiai értelemben nem reakció képesek, más anyagokkal léptek kémiai kapcsolatba és azzal lekötődtek (pl. konzerválószerekkel, antibiotikumokkal, méreganyagokkal, stb.).
Schüssler-só / Sók hiányállapota a szervezetben
Amennyiben a sejten belül az esszenciális sók hiányállapota lép fel, felborul a teljes sejtanyagcsere folyamat, mely szerkezeti, működésbeli elváltozásokat hoz létre a szervezetben. Ezek a só -hiányállapotok jellegzetes tünetekkel mutatkoznak. Minden heveny vagy krónikus idegi, lelki, testi megerőltetés, betegség (stressz, acidózis -savasodás, Candida betegség, alvási problémák-horkolás, reflux betegség, stb.), táplálkozási probléma megterheli a szervezetet, és előbb-utóbb felborítja annak elektrolit egyensúlyát is a sejten belül (→ víz és gyógyvizek), illetve gyengíti az immunrendszer és a szervezet antioxidáns-méregtelenítő működőképességét. Só -hiányállapot léphet fel azonban élettanilag is a kor előrehaladtával, idős emberek esetében, illetve változókorban. Menopauza esetén nők és férfiak számára is igen jótékony és erősítő jelleggel bír a Schüssler-só terápia. A Schüssler-só terápia a bioenergetikai gyógymódok közt fontos kiegészítő terápiát jelent a Biorezonancia -és Bioenergetikai vizsgálat és kezelés, a bioenergetikai táplálkozás során is.

Akut betegségek esetén egy adott só hiánya kifejezett lehet (akutan fellépő só -hiány), ilyenkor a krónikus só -hiányállapot (mint tünetegyüttes) háttérbe szorul. Azonban ha az akut folyamat lezajlott, ismét kimutatkoznak a "valódi" krónikus só -hiánytünetek is. Ezért az akut folyamatok esetében átmenetileg nem adhatóak a krónikus só -hiányra adott szerek, csak a heveny betegséget követően!

Schüssler-só / Általános só -hiánytünetek:

Csontritkulás, fogszuvasodás, köröm és haj töredezése, sarok-szájzug berepedezettsége, végbél berepedezettsége ( vastagbélrendszer, bélflóra), visszerek, gyakori gyulladásos panaszok, bőrproblémák, emésztési problémák.

•Görcskészség az izmokban, fokozott izzadás, hőhullámok kialakulása, gyomorsav túltengés (savasodás elleni teendők-szódabikarbóna, reflux betegség), fáradtság és gyengeségérzet, hormonális zavarok, stressz, ízületi panaszok, hajhullás - fokozott kopaszodás és haj korpa.

• Az arcon szinte minden sóhiány tünete megmutatkozik: arc elszürkülése vagy sápadtsága, értágulatok, májfoltok képződése, fokozott pattanásos tünetek (gyakran gennyesek), fokozott az arcbőr zsírosodása, hirtelen (korai) ráncosodás lép fel (bioenergetikai mozgásgyakorlatok "arc-térkép" és arcmasszázs).

• Elalvási és alvási nehézségek, idegi problémák (fokozott ingerlékenység), migrénes panaszok.
Schüssler-só / Dr. Schüssler és a Scüssler -féle szerek hatásmechanizmusa, leírása


Dr. Wilhelm Schüssler német származású orvos fejlesztette ki 1873-ban azt a só -terápiát, mellyel a szervezetben jelenlévő 12 féle esszenciális só sejtszintű információs hatását, hiányállapot esetén energetikailag, az információ szintjén pótolni lehet. A homeopátia készítés elvén (hígításos módszerrel előállított információs tartalom, fizikai alkotó nélkül) alapuló technikával hozta létre az ún. Schüssler-féle só szereket, melyek a sók sejten belüli hiányállapotának ingerterápiával való biokémiai megszüntetését, illetve az anyagcsere egyensúly visszaállítását segíti elő.

Dr. Schüssler miután sejtszintű biokémiai kutatásai során felfedezte a 12 funkcionális sót és azoknak fontos szerepét az anyagcsere folyamatokban (hasonlóan a vitaminok és ásványi anyagok, enzimek fontosságához), felfedeztek még több ásványi sót a szervezeten belül, de hatásukat tekintve ezek csak kiegészítő ásványok, sók. A Schüssler -féle szerek -sók a sejtek fiziológiai-biokémiai folyamataira hatnak, mégpedig a biológiai inger (ingerterápia), biológiai információ szintjén és formájában.

A Schüssler-só készítmény 0,25 gramm / tabletta formájában, D3, D6, D12 potenciában kapható, mely sók a szájnyálkahártyáján keresztül szívódnak fel. Tehát el kell szopogatni a Schüssler-só bogyócskákat, és lehetőleg előtte és utána ½-1 órával nem fogyasztani semmi mást, így maradéktalanul fel tud szívódni és hatni a só -biológiai információ a szervezetben, a sejtekben. A sejtek annyit vesznek fel magukhoz a só -biológiai információból, amennyi az egyensúlyuk visszaállításához szükséges (bioenergetika sejtintelligencia, öngyógyítórendszer, DNS-bioenergetika).

A Schüssler-só adagolása akut (sürgős) esetben 5-10 percenként 1-1 Schüssler-só tabletta, krónikus (elhúzódó) esetben naponta 3-6 alkalommal 1-2 Schüssler-só tabletta. A gyógyszertárakban 20 gramm / 80 tabletta Schüssler-só kiszerelés kapható (gyártó: DHU). Gyermekek esetében sürgősségi esetben óránként 1-1 Schüssler-só tabletta, elhúzódóan naponta 3-szor, vagy 4-szer 1-1 Schüssler-só tabletta alkalmazható. Csecsemők és kisgyermekek esetén a Schüssler-só tablettát szét kell nyomni és a port a nyelvre szórni.

A hetedik Schüssler-só alkotó, azaz a Magnézium –phosphoricum só esetében alkalmazható az ún. „Forró hetes” Schüssler-só készítmény, erős hasi fájdalmak, görcsös fájdalmak esetén. Ekkor 1 pohár forró vízben 10 darab Schüssler-só tablettát feloldunk, műanyag kanállal elkeverjük, és lassan kortyolva elfogyasztjuk. A Scüssler-só tabletták tejcukrot tartalmaznak, ezért a tejcukor érzékenységben, allergiában szenvedők a Schüssler-só készítményeket nem használhatják! Egyszerre 4 féle Schüssler-só készítménynél többet nem célszerű alkalmazni.
Schüssler-só / 12 FÉLE SCHÜSSLER-SÓ ÉS HATÁSAI - funkcionális szerepe

1, CALCIUM FLUORATUM Scüssler-só (CaF2 - folypát, kalcium fluorid): mely Schüssler-só megerősíti, feszessé teszi az izmokat, inakat, szalagokat, és az elasztikus szöveteket, fekélyek kiegészítő kezelése. (A Calcium fluorátum Schüssler-só alkalmazása max. D12 - 4 tbl./nap krónikus kezelésben - DHU gyártó esetén!)

2, CALCIUM PHOSPHORICUM Schüssler-só (CaHPO4 * 2H2O - foszforsavas mész, kalcium foszfatáz): mely Schüssler-só tápláló, növekedést elősegítő és robolálószer, táplálja az idegeket. Vérszergénység, tüdőproblémák, menstruációs panaszok, csont és fogbetegségek esetén ajánlott.

3, FERRUM PHOSPHORICUM Schüssler-só (FePO4 * 4H2O - vas foszfát): mely Schüssler-só elsősegélyszer, lázas, fájdalommal járó állapotokban és sebek, vérzések, zúzódások esetén, fájdalmas heveny gyomorhurut és hányás, lázzal járó nyári hasmenés idején hatékony.

4, KALIUM CHLORATUM Schüssler-só (KCL - kálium klorid): mely Schüssler-só méregtelenítőszer, segít a salakanyag kiürítésében, feloldja a kötőszöveti pangásokat, hurutos gyulladások váladékait. Főleg a szem-orr-torokbetegségekben, tüdő-hörgő és mellhártyagyulladásban, oltási károsodások és égés esetén használatos.

5, KALIUM PHOSPHORICUM Schüssler-só (KH2PO4 - kálium foszfát): mely a legfontosabb idegrendszeri Schüssler só, szívritmuszavaroknál, alvászavarokban, kimerültségben, depresszióban, izomgyengeség, vérzések, bénulások, üszkösödés esetén hatásos.

6, KALIUM SULFURICUM Schüssler-só (K2SO4 - kálium szulfát): mely Schüssler-só anyagcsere szabályzó, a bőr és nyálkahártya (orr-torok-fül-hörgő-kötőhártya) gyulladásait, sérüléseit gyógyítja. A méregtelenítő és kiválasztási funkciókat fokozza.

7, MAGNEZIUM PHOSPHORICUM Schüssler-só (MgHPO4 * 3H2O): mely Schüssler-só idegrendszeri és nyugtató hatású, görcsoldó hatású, frissítő, élénkítő, kiváló fájdalomcsillapító idegfájdalmak, migrénes hajlam, és kólikák (hasi görcsök) esetén.

8, NATRIUM CHLORATUM Schüssler-só (NaCL - nátrium klorid): mely Schüssler-só szabályozza a szövetek víztartalmát, vízhajtó, hidratálja a kiszáradt nyálkahártyát, serkenti az anyagcserét és salakürítést. Vérszegénység, étvágytalanság, tejhiány gyermekágyas anyáknál, könny-és nyálfolyás, fejfájás, neuraszténia esetén hatásos.

9, NATRIUM PHOSPHORIKUM Schüssler-só (Na2HPO4 * 12H2O): mely a savakat semlegesítő és lebontó hatású készítmény, vese-epehólyag kő és homok esetén ajánlott.

10, NATRIUM SULFURICUM Schüssler-só (Na2SO4 - nátrium szulfát, Glauber só): mely Schüssler-só anyagcsere fokozó, méregtelenítő, a máj-epe-vese betegségeire, bőrkiütésekre, sömörös bőr, nedvedző alsólábszári fekély és influenza esetén hatékony.

11, SILICEA Schüssler - só / Acidum silicicum Schüssler-só (SiO2 * xH2O - kvarc, kovasav): mely Schüssler-só erősítő, regeneráló, idegrendszeri készítmény, az ingerekkel szemben ellenállóvá teszi az idegeket, reszorpciós szer, a gyulladásos folyamatokban képződött nedveket felszívja, gennyes gyulladások esetén alkalmazható. Erősíti az ereket, a bőrt, a hajat, a körmöket, porcokat és a csontokat.

12, CALCIUM SULFURICUM Schüssler-só (CaSO4 * 2H2O): mely Schüssler-só kitisztítja a nyirokfolyadékot, az anyagcserét fokozza, vértisztító, gennyes sebeket és tályogot tisztít. Orrmelléküreg gennyes gyulladása, reuma, szédülés és fokozott álmosság érzet esetén alkalmazható.
Schüssler-só / 14 féle Kiegészítő Schüssler-só és hatásai
A funkcionális, azaz alapszükségletű Schüssler-sók mellett további kiegészítő ásványi anyagok - Schüssler-só készítmények is kidolgozásra kerültek, melyek esetenként önmagukban, de leginkább a funkcionális Schüssler-só terápia mellett, kiegészítésként alkalmazhatóak D6 és/vagy D12 potenciálban. A kiegészítő Schüssler-só készítményeket dr. Schöpwinkel integrálta a biokémiai terápiába.


1/13, Kalium arsenicosum Schüssler-só (K3AsO3 - kálium arzenit) / alkalmazhatóság: főleg heves viszketéssel járó bőrbetegségek, vagy nehezen gyógyuló bőrbetegségek esetén, gyengeség, idegműködési zavarok, bénulások és görcsök /

2/14, Kalium bromatum Schüssler-só (KBr -kálium bromid) / alkalmazhatóság: agyi izgalom esetén idegnyugtatásra és alvászavarra, pajzsmirigy betegségek, nyálkahártya bántalmak, idegi alapú látászavar /

3/15, Kalium iodatum Schüssler-só (Kl - kálium jodid) / alkalmazhatóság: fokozza az étvágyat, csökkenti a magas vérnyomást, segíti a szív és agyműködés szabályozását, érelmeszesedés, reumatikus ízületi duzzanatok /

4/16 Lithium chloratum Schüssler-só (LiCl - lítium klorid) / alkalmazhatóság: köszvény, reuma, soványság, kimerülés, mániás depresszió, húgyvezeték - húgycső - húgyhólyag gyulladás /

5/17, Manganum silfuricum Schüssler-só (MnSO4 * H2O) / alkalmazhatóság: vérzsegénység, sápkór, vérzések, keringési zavarok, kimerültség, fogfájás, reumatikus fájdalmak /

6/18, Calcium sulphuratum Schüssler-só (CaS - kalcium szulfid) / alkalmazhatóság: kimerültséggel járó járó állapotok, melyek testtömegvesztéssel járnak a megfelelő vagy túlzott étvágy ellenére is /

7/19, Cuprum arsenicosum Schüssler-só (Cu3(AsO3)2 - réz arzenit) / alkalmazhatóság: isiász, izomgörcs, idegfájdalom, epilepszia, kólikás fájdalmak, gyomor-bél gyulladás, vízkórosság /

8/20, Kalium aluminium sulfuricum Schüssler-só (alaun- KAI(SO4)2 * 12H2O / alkalmazhatóság: szédülés, székrekedéssel és puffadással járó kólikás fájdalom /

9/21, Zincum chloratum Scüssler-só (ZnCl2 - cink klorid) / alkalmazhatóság: agyi izgalom menstruáció előtti időszakban, idegbetegségek, ideges álmatlanság /

10/22, Calcium Carbonicum Schüssler-só (CaCO3 - kalcium karbonát) / alkalmazhatóság: nyirokcsomó duzzanatok, korai öregedés, szem-orr-fül krónikus nyálkahártya betegségei, kisgyermekek alkati kezelésében- pastosus lymphatikus kövérkés gyermekek esetében /

11/23, Natrium bicarbonicum Schüssler-só (NaHCO3 - nátrium bikarbonát, nátronsó) / alkalmazhatóság: anyagcsere folyamat szabályzó - főleg a a vizelettel ürülő anyagok elősegítése, pl. karbamid kiválasztása, hasnyálmirigy működés fokozása /

12/24 Arsenum iodatum Schüssler-só (AsL3 - arzén trijodid) / alkalmazhatóság: nagyfokú lesoványodással járó tüdőbetegségekben, gyerekek bélhuruttal jelentkező tüdővésze esetén, szénanátha, hörgőasztma /
Schüssler-só / Schüssler-só külső alkalmazása, a Schüssler - féle kenőcsök
1, Calcium fluorátum Schüssler kenőcs / alkalmazhatóság: alsólábszári fekélyek, bőrrepedések, hegek túlnövése, sipolyok, körömszéli gennyes gyulladások, aranyeres csomó, visszér, kezek elszarusodó fekélye /

2, Calcium phosphoricum Schüssler kenőcs / alkalmazhatóság: ízületi folyadékgyülem, csontregenerálás, csonthártya gyulladás, nyirokcsomó duzzanat, gennyes bőrkiütések, háti- és keresztcsonttájéki fájdalom - gyengeség, ferde nyak - torticollis /

3, Ferrum phosphoricum Schüssler kenőcs / alkalmazhatóság: zúzódások, rándulások, friss sebek, viszkető csalánszerű kiütések, faggyúmirigy ekcémák, csonttörések esetén létrejövő lágyrész sérüléseknél /

4, Kalium chloratum Schüssler kenőcs / alkalmazhatóság: tyúkszemek, korpázással járó százar bőrkiütések - lisztszemcsés, hólyagos - herpeszszerű bőrkiütések, kézszemölcsök, nyálkatömlő gyulladások /

5, Kalium phosphoricum Schüssler kenőcs / alkalmazhatóság: kör alakú kopaszodás, csalánkiütésszerű bőrelváltozások, ótvar, idegfájdalmak, izomgyengeség, szélhűdés, bénulás, izomsorvadás és kezdődő üszkösödés /

6, Kalium sulfuricum Schüssler kenőcs / alkalmazhatóság: bőrviszketés, száraz és megkeményedett bőr - égő érzetű bőr, göbös bőrkiütések, gennyes hólyagok, bőrkorpázás, reumatikus tarkó - hát - végtagfájdalmak, szemhéjszéli gyulladás /

7, Magnesium phosphoricum Schüssler kenőcs / alkalmazhatóság: főleg időskori bőrviszketés, fúró- vagy szúró jellegű idegfájdalmak, melyek helyüket változtatják /

8, Natrium chloratum Schüssler kenőcs -muriaticum / alkalmazhatóság: akne, mitesszer, övsömör, ajakherpesz, faggyúmirigy ekcéma, végbélrepedés, rovarcsípés, főleg kisgyermekek sebzései, körömszélgyulladás, fehér pikkelyes gombás bőrbetegségek, kemény mirigyduzzanatok /

9, Natrium phosphoricum Schüssler kenőcs / alkalmazhatóság: gennyes furunkulus, borvirág, rezesség az arcon, mézsárga jellegű hólyagos és gennyes bőrkiütések, nyaki nyálmirigy fekélyesedése, orbáncos bőrelváltozás, kezdődő emlőmirigy gyulladás, tejótvar /

10, Natrium sulfuricum Schüssler kenőcs / alkalmazhatóság: bőrgombásodás, fagyási károsodások, tyúkszem, orbáncos seb (lágy bő duzzanattal), idegfájdalmak, gennyes bőrkiütések sárgás-híg hólyagbennékkel /

11, Silicea Schüssler kenőcs / alkalmazhatóság: nehezen gyógyuló sebek, furunkulus, tyúkszem, kéz és láb nedvedző ekcémája, gyulladásos lábkeményedések, körömszéli gyulladás és gennyesedés /
Schüssler-só / Kiemelt és ajánlott Társoldalak:

(Álmatlanság lap.hu, Gyógyvíz lap.hu
Kopaszodás lap.hu, Sóterápia lap.hu)


HOGY NE CSAK A JÓ OLDALÁRÓL BESZÉLJÜNK,
AVAGY AZ ÉREM MÁSIK OLDALA
(KONYHASÓ)

A nátriumklorid, népies nevén konyhasó hosszú évszázadok alatt vált természetes tartozékává minden háztartásnak, olyannyira, hogy fogyasztása szinte teljesen elszakadt az emberi szervezetben betöltött funkcionális és egyensúlyi szerepétől, s az elfogyasztott mennyiséget mára szinte kizárólag az ízlelési-élvezeti igények kielégítése szabja meg. Ez – mint annyi más esetben is – betegségek kialakulásához vezethet.
Az egész világon néhány kivételtől eltekintve az átlagos sófogyasztás napi 12-20 g, ami 4,8-8 g nátriumnak felel meg. Magyarországon a sófogyasztás 7,5 g nátriumbevitelre tehető, ami közel négyszerese az OÉTI által ajánlott 2000 mg/nap értéknek. A természetes és házi készítésű ételek nátriumtartalma különböző.
Alacsony nátriumtartalmú ételek: cukor, házi készítésű édességek, friss gyümölcs és gyümölcslevei, sótlan kekszek, sótlan kenyér, főtt tészták. Ezek fogyasztásával átlagosan napi 300 mg nátriumot viszünk a szervezetbe.
Közepes nátriumtartalmú ételek: vörös- és fehérhúsok, tejtermékek, tojás, articsóka, spenót. Az ilyen jellegű ételek fogyasztására alapozott étrenddel naponta átlagosan 500 mg nátrium jut a szervezetbe.
Magas nátriumtartalmú ételek: konzervált ételek, füstölt húsok, fagyasztott húsok, sós kekszek, kenyér, pizza, kemény sajtok, levesporok. Az ilyen jellegű ételek fogyasztására alapozott étrenddel naponta átlagosan 1000 mg nátrium jut a szervezetbe.
A nátrium étkezés útján kerül az emberi szervezetbe. Fő forrása a konyhasó (NaCl), melynek 40%-át teszi ki. A nátrium több úton választódik ki és tűnik el a szervezetből: vizeletben, az izzadásban és a székletben. Ezekből a vizeletben való kiválasztódás a legjelentősebb.
Az átlagos és egészséges felnőtt szervezetben kb. 100 g nátrium található, ennek 55%-a a sejtek körüli folyadékban, 40%-a a csontokban és 5%-a a sejten belüli folyadékban.
A nátrium a szervezetben a következőkre hat:
sav-lúg egyensúly,
izomösszehúzódás mechanizmusa,
különös tekintettel a szívre,
idegrendszer működése,
a szervezetben lévő folyadék tömege (ez az egyik meghatározója a vérnyomásnak),
és a szervezet legfőbb elektrolitja.
A nátrium szerepe a szívelégtelenségben
Igen összetett mechanizmusok révén a szív - mint szivattyú - elégtelenségei azt eredményezik, hogy a vesék nagyobb mennyiségben tartják vissza a nátriumot, aminek következtében növekszik a folyadék össztömege a szervezetben. Ezek a kompenzáló mechanizmusok a szívelégtelenséget súlyosbítják.
A nátrium az egyik leglényegesebb elem a kórkép kialakulásában. Ezekben az esetekben a szervezetben lévő nátrium mennyiségének csökkenése akár a kiválasztást elősegítő szerekkel, akár a só fogyasztásának korlátozásával, a legfontosabb tennivaló.
Tudományos kísérletek igazolják, hogy a túlzott sófogyasztás által befolyásolt betegségek esetében, így a diagnosztizált hipertónia kezelésének első 3-6 hónapjában is nem a gyógyszeres kezelés a célravezető, hanem a sófogyasztás relatív korlátozása. Általánosságban ez a módszer a lakosság teljes spektrumában 10,2 %-kal csökkenti a szívelégtelenség rizikóját.

A nátrium szerepe a magas vérnyomásban
Az elsődleges hipertónia (az esetek 90 %-át képezi) patogéniája nem írható egyetlen tényező számlájára, jelenleg inkább több olyan tényezőt ismerünk, mely rizikófaktorként van nyilvántartva. A rizikófaktor tényezői:
az öröklődés,
az idegrendszert szabályozó mechanizmus,
az egyéni szokások: zsír- és alkoholfogyasztás,
az étrend, amiben a sófogyasztás a legjelentősebb.
Figyelemre méltó annak a kísérletnek az eredménye, mely az étrend (a sófogyasztás korlátozásával) és a torna hatását vizsgálta: egy 5 éves periódust követően a kontrollcsoportban a hipertónia 19,2 %-os volt, miközben a diétázó és tornászó csoportban 8,8 %.
Mit okozhat a túlzott sóbevitel?
Gyorsítja a magas vérnyomás kialakulását. Szerepe van az érbetegségek létrejöttében, következésképpen a szívbetegségek és az agyi érbetegségek megjelenésében. Rontja a hypertóniás ér és szívbetegségek kezelésének hatékonyságát. Kedvezőtlenül hat a vese működésére. Befolyásolja az emésztőrendszeri betegségek kialakulását, az anyagcserét, a szervezet hormonális működését.
A fenti káros hatások jelentősen csökkenthetők a táplálkozási szokások változásával, ezen belül a sófogyasztás szabályozásával. Tápanyagaink döntő többsége jelentős mennyiségű sót tartalmaz, pl.: készételek, konzervek, saját készítésű ételek. Az asztalon mindig jelenlévő konyhasó adagolása problémás, az így bevitt sómennyiség nem szabályozható pontosan.

Melyek az ajánlott aranyszabályok?
Ne sózzunk az étel megkóstolása előtt. Főzéskor a lehető legkevesebb mennyiségű sót használjuk. Csak forrás után sózzuk meg a vizet. Ne sózzuk meg a húst megpuhulás előtt. Ne vegyük igénybe a család táplálkozásához jelentős mértékben palackozott és konzervált ételeket, gondoljunk rá, hogy a füstölt hús, szalonna nagy mennyiségű sót tartalmaz.
Tartsuk be az orvosnak a só fogyasztására vonatkozó előírásait. A sófogyasztás normalizálása mérsékelheti a gyógyszerigényt.
A fent említett betegségek leküzdésére vagy megelőzésére ajánlott egy – az egész világon most bevezetésre kerülő új forma – a tablettázott só fogyasztása, mely lehetővé teszi a megszokott élvezeti érték megtartása mellett a szervezetbe bevitt sómennyiség pontos ellenőrzését.
Divéky Gábor
(Patika magazin)


Fontos:
NE SZAKÍTSUK FÉLBE A MÁR ELKEZDETT ORVOSI KEZELÉSEKET.
NE HANYAGOLJUK EL A MEGSZOKOTT ORVOSI ELLENŐRZÉSEKET

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése