Mit is kezdjen az ember, ha ajándékba kap 10 kilónyi
joghurtot. Első körben megretten, hogy „uram-atyám mi a fityfenét kezdjek én
ennyivel”, aztán eszébe jut, hogy vannak kedves szomszédjai, és adományoz nekik
pár kilót. Igen ám, de még mindig legalább 5-6 kiló marad neki is. Így
nekiáll, gondolkodik, hogy hogyan tovább, majd kipattan a fejéből az isteni szikra
és elkezd sajtot, édességet gyártani, és hipp-hopp már el is tűnik a joghurt.
az "akasztásos" módszer |
Én is így tettem. A sajtkrém készítéséhez időre, és kellő
mennyiségű tejfölre vagy éppen joghurtra van szükség elsősorban. Legalább 2-3 kilónyi joghurtot becsomagoltam egy pelenkába,
majd felakasztottam, hogy saját súlyánál fogva szép lassan kicsöpögjön belőle a
savó.
36 óra után így néz ki |
Így hagytam kb. 36 órát, majd leszedtem, kicsomagoltam és megfűszereztem
– só, bors, fokhagyma, újhagyma, bazsalikom, rozmaring, de mehet bele bármi
amit szeret a család.
Ezek után – mivel már sokkal kisebb átmérővel rendelkezett
mint korábban – a pelenkát egyel kisebb méretre hajtottam, majd a szűrőbe
raktam, a szűrőt pedig egy fazékba. Nehezékként rátettem egy négy literes, rizzsel
teli befőttesüveget, és ment a hűtőbe újabb 36 órára. (a szűrőben lévő, pelenkába csomagolt anyagra parafát helyeztem - amit alátétnek használok - és úgy került rá az üveg, mert így jobban eloszlik a súly.)
"nyomáspróba" 36 órára |
A végeredmény önmagáért beszélt
Szívesen megkóstolnám!!
VálaszTörlésFincsi lett, bár én egy "kicsit nagyon" fokhagymásnak ítéltem, a család szerint viszont tökéletes volt.
VálaszTörlés