2012. január 15., vasárnap

APITERÁPIA

Avagy a gyógyító méz

Az apiterápia nem más, mint a méhek által készített anyagokból előállított vagy általuk készített termékekkel való gyógyítás.


A méhek és az emberek  kapcsolata nem mai keletű, ősidők óta létezik. Régen nagy becsben tartották mézet, értékes és ritka tápláléknak számított. Az egyiptomiak mumifikálásra használták, no nem csak a mézet, hanem a propoliszt is,  mezopotámiában mézes bort itattak a betegekkel, az ősi indán kultúrák már több ezer évvel ezelőtt neveltek méhcsaládokat, a mézet ételként és gyógyszerként egyaránt alkalmazták. Izraelben a bőség jelképe volt, Rómában külön piacon árulták. A méhészeti termékek természetszerűleg nem csak a mézből állnak, hanem sok más hasznos dologból is. Egy részük növényi eredetű, ilyen a méz, a virágpor, a propolisz,  más részük viszont a méhektől származik, ilyen a méhpempő, a méhméreg és a méhviasz.
Méhpempő
A dolgozó méhek garatmirigyének váladéka, tejfölhöz hasonló állagú, szúrós szagú, sárgás színű, savanykás ízű. Sok értékes anyagot tartalmaz, de pontos összetétele máig nem ismert. Hatással van összetételére maga a földrajzi környezet, a virágpor, az időjárás.
összetevői: fehérjék, szénhidrátok, vitaminok, nyomelemek, hormonszerű anyagok
ideális: fáradt, legyengült szervezetnek, immungyengeséggel küzdőknek, idegesség, depresszió kiegészítő kezeléseként, fiatalító, szövetmegújító hatású, stb.
nem javasolt: allergia, daganatos betegség, cukorbetegség, belső elválasztású mirigyek túlműködése esetén
tárolása: árt neki a napfény, a levegő, a nedvesség, a lúgos közeg. A mézbe rakva gyorsan elbomlik.

Viasz
Sárgás, édes illatú, testhőmérsékleten jól formálható. Ebből készítik a méhek a hatszögletű lépsejtek oldalait, amelyben végül is majd a  mézet "tárolják". A viasz felhasználásának több formája létezik, gondoljuk csak a gyertyákra, pecsétekre, kozmetikai termékekre, legyen az krém, testápoló vagy éppen ajakápoló.
Virágpor
A méh a virágport hátsó pár lábain lévő "kosárkába" gyűjti. Amikor ez megtelik, szabad szemmel is láthatóvá válik, 3-4 millió pollenszemet is tartalmazhat. A virágport mézel vékonyan bekent lépsejtekbe rakják és folyamatosan, felváltva rétegezik. A boltokban, piacokon kapható virágport a méhészek még a kaptárbahordás előtt "elveszik" a méhektől. A virágpor színe többféle, attól függ honnan, milyen növény virágjáról  gyűjtötték a méhek.
összetevői:  20 féle aminósavat, ásványi anyagot, értékes enzimeket, cukrot, zsírsavakat, flavonoidokat tartalmaz.
ideális: étvágytalanság, legyengült szervezet számára, jó hatással van a szöveti megújulásra, hajnövekedésre, erősítő, roboráló szer, vegetáriánusoknak kiváló. Rendszeres fogyasztásával javul a vérkép,csökken a vashiány, remek vitaminpótló, javítja a memóriát, csökkenti a hangulatingadozást.
fogyasztása: reggelente 1-2 kávéskanálnyi
nem javasolt: virágpor allergia esetén, túlsúlyos embereknek
Méz
Természetesen ez a legismertebb, leggyakrabban használt "terméke" a méheknek. Saját maguk táplálására készítik, egyben télen ezzel tartják fenn a kaptár belső hőmérsékletét. Minél hidegebb az idő, annál több mézet fogyasztanak. Az érett méz sűrű, általában áttetsző. Színe változó, attól függ, hogy milyen virágból lett gyűjtve a nektár, így színük és kristályosodási hajlamuk is különböző. A kristályosodás a méz gyümölcscukor tartalmától függ, de fontos az is, hogy milyen hőmérsékleten tároljuk a mézet. Az akácméz sok gyümölcscukrot tartalmaz, ezért évekig eláll úgy, hogy nem kristályosodik. A méz 80 százalékban gyümölcs- és szőlőcukor, 20 százaléka pedig víz. Többek között B1- B2- B3- B5- B6- és C, A és E vitamin, kalcium, magnézium, vas, foszfor, cink, kálium, nátrium, jód, mangán, fehérjék, valamint természetes antioxidánsok, élő enzimek, illóolajok is megtalálhatók benne. Ha a méz megszilárdul, 40 C fokos vízfürdőben felmelegíthetjük. Ügyeljünk arra, hogy a téli időszakban, amikor a jó meleg teánkat kortyolgatjuk, a mézet soha ne tegyük a forró italba. Várjunk vele amíg egy kicsit kihűl. Erre azért van szükség, hogy a méz ne veszítse el értékes hatóanyagait. Legismertebb mézek az akác, a hárs, a  vegyes virágméz, a gesztenye méz, de manapság már egyre többféle és ezzel együtt egyre különlegesebb mézeket állítanak elő, amelyek adottságuknak megfelelő gyógyhatással is bírnak.
A méz felveszi a küzdelmet a baktériumokkal szemben, támogatja az emésztést, a májat, a vízkiválasztást, táplálja az izmokat, nyugtató, enyhe hashajtó. Kiemelten jó hatással van a vérkeringésre, az emésztésre, méregteleníti a szervezetet, növeli az étvágyat, javítja a vér hemoglobin szintjét. A méz savas hatásának köszönhetően alkalmas a gyomorsav hiány kezelésére is, de éppen ezért érzékeny gyomrúaknak nem ajánlott. 
ideális: szív- és érrendszeri betegségek, gyomorhurut, arc-, homlok-, orrüreg-gyulladás , gége- és légcsőhurut kiegészítő kezelésére, baktériumölő hatású, alkalmazható még álmatlanság, köhögés, nátha, meghűlés, kisebb sérülések esetén, stb...
nem javasolt: csak kis mennyiségben, a napi szénhidrátmennyiségbe beszámítva a cukorbetegeknél, belső elválasztású mirigyek túlműködése esetén, allergiásoknak, egyéni érzékenységüket figyelembe véve, túl sok gyomorsav esetén, kisgyermekeknek 1 éves kor alatt (egyes nézetek szerint 2 éves korig)


Egyes mézek gyógyhatásai, tulajdonságai:

Vegyes virágméz: többféle mezei virág és gyógynövény nektárjából és virágporából készül, ezért színe, íze eléggé változatos, gyorsan kristályosodik. A legértékesebb mézek közé tartozik, mivel a természetgyógyászatban is használt különféle növényekről származó nektár révén a méz hatásterülete is kiszélesedik. Erősíti a szervezet védekező rendszerét.
Akácméz: a legismertebb mézfajta, köhögés csillapítógyomorsav túltengésnél is fogyasztható
Citromfű méz: nyugtató, görcsoldó
Fenyőméz: különösen gazdag ásványi anyagokban, vérszegény gyermekeknek javasolható
Gesztenyeméz:kimerültség, étvágytalanság esetén, érfal erősítő, vaspótló hatású, visszértágulatok csökkentésére krém formájában használható 
Hársméz: légúti megbetegedésekre és görcsoldónak is kiváló, idegnyugtató, fertőtlenítő hatású Emellett nektárja kaolint is tartalmaz, ami gátolja az érelmeszesedést.
Levendula méz: nyugtató hatású
Pohánka (hajdina) méz: karakteres, fűszeres méz, jó erősítő szer, a bőr megújulását segíti, a kisgyermekek növekedési fájdalmát csökkenti 
Medvehagyma méz: fűszeres, édes méz, szív- és érrendszeri megbetegedéseknél alkalmazható
Repce méz: gyorsan kristályosodik,  gyomorsav túltengésnél is fogyaszthatómagas a vastartalma, az egyik legmagasabb szőlőcukorral bíró mézfajta, erősítő, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatású


Mézes virágok:  Mi magunk is gazdagíthatjuk saját "mézeskamránkat". Tehetünk a "sima" mézbe mentát, citromfüvet, levendulát, zsályát, kakukkfüvet és az ehető virágok szirmait is (nagyon közkedvelt a levendula virágja). Így mi magunk aromásíthatjuk a mézeket, melyek idővel átveszik a gyógynövények hatóanyagait. A zsályás, kakukkfüves mézet köhögésre, a mentásat gyomorpanaszok enyhítésére (ügyelve persze az esetleges túlzott gyomorsavra), a levendulás, citromfüves mézet nyugtatóként, a bodzás változatot meghűlés esetén használhatjuk.

Propolisz 
A méh utolsó napjaiban vizet hord vagy propoliszt gyűjtA vizet a méh a mézgyomrában szállítja, míg a propoliszt a kosárkájában cipeli haza. Sűrű, sötét színű, erősen ragad, 70 %-a gyanta. Mivel sok gyantát tartalmaz nehezen tisztítható az a felület, edény amiben tároltuk a még kezeletlen kivonás előtti anyagot. A propoliszt az alkohol oldja.
összetevői: illatanyagok, viasz, virágpor, flavonoidok, ásványi anyagok.
hatása: baktérium, vírus és gombaölő, gyulladás gátló, csökkenti a már kialakult gyulladást, bőrregeneráló, hámsejtképződést elősegítő, vérzéscsillapító, a szervezet ellenálló képességét növeli
ideális: húgyúti fertőzések, légúti fertőzések, megfázások, influenza kezelésére. Fogászati kezelés után a szájüreg fertőtlenítésére, sebgyógyulás elősegítésére, felfázásra. Segíti a porc- és csontszövet gyógyulását.

Nem adható: allergiásoknak, virágporra érzékenyeknek, szívbetegeknek, koszorúér-szűkületnél, veseelégtelenség esetén. Májbetegségcukorbetegség esetén a kezelő orvos tanácsát kell kérni.
Gyerekeknek cseppeket ne adjunk, tablettát is csak 8 éves kor felett, azt is csak néhány napig.



(Forrás: Kökény Mária: Fitoterápia jegyzete, másrészt méhészeti oldal és egy csipetnyi saját gondolat)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése