2012. április 13., péntek

EHETŐ VIRÁGOK A KONYHÁBAN

százszorszép
Az ókorban előszeretettel használtak virágokat az ételek díszítésére, az új divathullámnak köszönhetően pedig ma már egyre több étteremben, cukrászdában találkozhatunk illatos szirmokkal díszített salátákkal, húsételekkel, süteményekkel.

A dísznövények fogyasztása sokak számára vad ötletnek tűnhet, de ha belegondolunk, hogy a gyógynövények közül milyen soknak a virágát, szirmait fogyasztjuk teaként (kamilla, körömvirág, levendula) akkor már nem is olyan meglepő a dolog.

-         Csak azt a növény használjuk, amelyről biztosan tudjuk, hogy nem mérgező.
-         Felhasználás előtt szedjük ki a virágokból a porzókat, bibéket, mert ezek rossz ízűek lehetnek.
-         Permetezett, vegyszerrel kezelt virágokat ne használjunk konyhai célokra.
-         Kismamáknak, allergiásoknak ne kínáljunk virágokat, mert nem várt reakciók léphetnek fel.
-         Minél illatosabb egy virág, annál erőteljesebb az íze
orgona
Ehető virágok

 A medvehagyma kivételével valamennyi hagyma, ánizsmenta, borsmustár, bazsalikom, körömvirág, szegfű, kamilla, turbolya, cikória, krizantém, koriander, szegfűszeg, búzavirág, gyermekláncfű, tűzliliom, sásliliom, kapor, bodza, százszorszép, édeskömény, kardvirág, hibiszkusz, jázmin, sarkantyúka, katángkóró, árvácska, levendula, kankalin, orgona, hárs, majoránna, menta, mustár, oregánó, borágó, pünkösdi rózsa, kankalin, retek, rozmaring, rózsa, zsálya, borsfű, muskátli, tátika, napraforgó, kakukkfű, tulipán, ibolya, jukka, citromfű, alma, büdöske, begónia, tök, cukkíni.
begónia
 A rózsákra különösen igaz az, az állítás, hogy minél illatosabb, annál erőteljesebb az íze, ezért a legillatosabb változatok virágait érdemes szedni és akár fagyasztva, akár szárítva, akár kandírozva eltenni. A rózsákon kívül más virágokat is lehet raktározni. A szirmokat gondosan csomagolva fagyasztóban tároljuk. Száraz, meleg helyen száríthatjuk is a növényeket. Ha csörgősre száradtak, vászonzsákokban, jól zárható üvegekben tárolhatjuk. 
sásliliom
 A levendulát rakhatjuk akár sóba, akár cukorban. (Csak sárgabarack lekvárba ne!!!!!!!! Én kipróbáltam tavaly befőzés idején, hát igen kellemetlen élményben volt részem mikor megkóstoltam az idén! Borzalmas volt az íze. Kisit hasonlított a szappanéra! Vicces, már azon agyaltam, hogy a szappant véletlenül a lekvárba öntöttem?! Szóval, Neeeeeeee) Nagyon intenzív illatú és magas illóolaj tartalma miatt a darabossá válhat a cukor. Tejbe (nyugtató hatású), sütibe egyaránt rakhatunk a cukorból.  Ugyan ilyen módon a bodza és akác is felhasználható.
levendula
 Mézes virágok

Torokfájás, köhögés ellen készíthetünk ibolyás mézet, kakukkfüves mézet.
Mehet még a mézbe a menta, citromfű, levendula, bodza, zsálya. Ezeket az aromás mézeket ugyan arra használhatjuk, mint alapból a gyógynövényeket.

Menta – gyomorproblémára (virág és levél együtt), epe- és bélgörcsökre
Levendula, citromfű – nyugtató hatás
Zsálya és a kakukkfű – köhögésre
Bodza – meghűléses állapot
Ibolyavirág - kellemes ízű, torokfájás esetén hatásos



Különleges cukor sütikhez
Tetszés szerinti friss virág: ( pl. levendula, akác, bodza, rózsa, ibolya, árvácska) friss narancshéj, citromhéj, esetleg vanília rúd. Tegyük egy jól zárható üvegbe, majd öntsük tele cukorral, porcukorral, szőlőcukorral, gyümölcscukorral, kinek-kinek pénztárcája szerint. Érleljük kb. 2 hétig  és a sütemény jellegétől függően akár tésztába, akár csak a süti tetejére rászórva is használhatjuk.


Rózsalekvár
1 kg rózsaszirom
1 kg alma
7 dl víz
1 db citrom
 rózsa
A gerezdekre vágott gyümölcsöt a vízzel pépesre főzzük, átszűrjük, a szirmok felét beleszórjuk, jól összekeverjük és legalább 2 órán át pihentetjük. Utána ízlés szerint cukorral, mézzel édesítjük és felfőzzük. A citrom levélt belecsavarjuk majd hozzáadjuk a másik adag szirmot. Dermedésig - még nem kezd a pektin hatni - kevergetjük majd üvegekbe töltve száraz dunsztba rakjuk.

Gyermekláncfűvirág-zselé
50 dkg gyermekláncfű
4 lime
1 narancs
1,5 l víz,
1 kg zselécukor
(a befőző cukor tartalmaz zselésítő anyagot, de vannak a dzsemfixek is)

A virágokat alaposan mossuk meg, nyomkodjuk szárazra, és a darabokra vágott lime-mal, naranccsal és a vízzel kb. egy óra hosszáig főzzük Ezután simítsuk át a masszát egy szitán, adjuk hozzá a zselécukrot, és még öt perci főzzük. Végül még forrón töltsük csavaros üvegekbe. Mehet a szárazdunszt.
gyermekláncfű
Agar-agarral is zselésíthető. Ha nem akarunk drága anyagokra költeni, és teljesen a természetesség híve, akkor jöhet a gyümölcs, mivel mindenképpen zselésítenünk kell.
A virágból főzött szirup, zselé a teába is tehető, de kenyérre kenve is fogyasztható. A virágbimbókat megpirítva különleges levesbetét készíthető.
Hatása: erősíti a májat, a vesét, ideális tavaszi kúrákhoz.

Rózsaszörp
30 dkg rózsaszirom
2 l víz
cukor (ízlés szerint)
citromsav (hozzájárul a gyümölcs - jelen esetben a szirmokból nyert szörp - ízének és színének megőrzéséhez. Nem kell sok bele, csak egy késhegynyi, de el is hagyható)

Mindenképpen nagyon illatos, és minél sötétebb színű szirmokat főzzünk. Mindezt addig tegyük, amíg a szirmok kifakulnak. Ezek után hagyjuk egy kicsit hűlni, majd szűrjük le és tegyük fel  újra főni, de már a cukorral. A folyamat végén mehet bele a citromsav, még forrón üvegekbe töltjük és  irány a szárazdunszt.
Nagyon finom és különleges szörp.
a tavalyi rózsaszörp

Százszorszép likőr
1 marék százszorszép virág
300 ml vodka
100 ml víz
100 g méz

A virágokat teljes nyílásuk idején, délben szedjük. Megmossuk és széles szájú üvegbe rakjuk, majd hozzáöntjük a vodka felét. A keveréket világos, hűvös helyen állni hagyjuk, kb. két hétig. Ezután átszűrjük, a virágokat is jól kinyomkodjuk. Hozzáadjuk a mézet, a maradék vodkát és vízzel felöntjük, úgy, hogy a likőrünk 500 ml-re egészüljön ki. A likőrt fertőtlenített palackokba töltjük, és légmentesen lezárjuk. Innentől kezdve sötét, hűvös helyen tároljuk. Négy hét érlelést követően fogyasztható

Ibolya szirup

5 dkg ibolyavirág és gyökér

   ibolya

    


Meghűléskor, köhögésnél használhatjuk, jó köptetőszer.
Egy deci vízzel leforrázuk a virágot és a gyökeret, 24  órát  állni hagyjuk, majd leszűrjük. Az enyhén felmelegített szüredékben 15 dkg cukrot (használhatunk mézet is) feloldjuk.

Ibolyaecet
Egy marék ibolyavirághoz hozzáadunk 0,5 l fehérborecetet. Hűvös, árnyékos helyen hagyjuk állni 2-3 hétig. Szűrjük le, és töltsük üvegekbe. Az ecetet cél éven belül fel kell használni, mert hamar elveszti finom aromáját. Fél adag szerint bőven elég első nekifutásra.
(ízesített ecetet, olajokat más növényekből is készíthetünk, ajándéknak sem utolsók)

Póréhagymás virágleves
120 g ehető virág (ibolya, búzavirág, katángkóró, sarkantyúka, árvácska, rózsa )
1 l zöldséglé
póréhagyma
krumpli

füszer
búzavirág
A póréhagyma fehér részét használjuk csak. Karikára vágjuk, majd olajon megpároljuk, a burgonyát héjában megfőzzük. Ha kihűlt meghámozzuk és áttörjük. Fokozatosan felengedjük a zöldséglével a hagymás burgonyás alapot, majd belerakjuk a virágokat és kb. 10 percig főzzük, behabarjuk, majd hagyjuk forrni. Sóval, borsíkafűvel ízesítjük. Rakhatunk bele pirított kenyérkockát, levesgyöngyöt vagy pirított magokat.

sarkantyúka
 Kicsit a csípősebb retekre hasonlít  levelének az íze, a virágjának elképesztően jó illata van. Azon kívül, hogy ehető, a bio növénytartásban is fontos szerepe lehet, hiszen a tetveket magához vonzza, és megkíméli ezáltal a többi növényünket az e fajta kellemetlenségtől.

Százszorszép leves
Rántást készítünk, majd zöldséglével felöntjük. Erre az alapra a megmosott, megtisztított, összevágott ( kb.  100 g) százszorszéplevelet teszünk. A leves felforraljuk, metélőhagymával és sóval ízesítjük.

Százszorszép kapri módra
Alap készítése: a százszorszép bimbókat 24 órára sós vízben áztatjuk, majd tárkonyecettel (ezt mi is el tudjuk készíteni) felöntve  kis üvegcsékben tartjuk felhasználásig.
Ami még kell hozzá:
tészta
bazsalikom
dió
citrom
vaj
és persze a virág
egy újabb százszorszép kép
Forró vízben kifőzzük a tésztát - kinek mi van otthon, mit szeret - ha megfőtt leszűrjük, egy kicsi vajjal és citromlével megbolondítjuk, a bazsalikomot felvágva hozzáadjuk a megtört dióval együtt. Egy kanál virágbimbót rakunk rá, majd megszórjuk fekete borssal, és sóval. ( Az egy kanál lehet, teás- de akár "evős" is, ízlés dolga) Összekeverjük és már ehető is.

Bodzás édes kenyér
6 nagy bodzavirág (ernyős)
50 dkg liszt
2,5 dl tej
2 dkg élesztő
5 dkg vaj,
10 dkg cukor

citromhéj
porcukor
az isteni  bodza
A virágot megszabadítjuk minden  zöld részétől (szerintem szárított bodzavirágból is el lehet készíteni). Az összes hozzávalót - a virágokkal együtt - elkészítjük a tésztát, majd hagyjuk állni kb. 1 órát. Ezek után még egyszer átgyúrjuk, formába rakjuk, hagyjuk állni újból kb. 30 percig, majd 180 fokon, 30-40 percig sütjük. Ha elkészült, porcukorral, vaníliás cukorral megszórjuk.


(A leírtak jelentős része a Herbáció periodikából származik.)

1 megjegyzés: