Ha már takarékoskodunk, tegyük úgy, hogy kedvünket leljük a munkában. Nincs annál jobb, amikor otthon nekiállunk, kenyeret és kiflit sütni.
Amire szükségünk van:
40 dkg finom liszt,
2,5 dkg élesztő,
2,5 dl langyos tej,
7 dkg vaj,
reszelt sajt,
só
+
fűszerek, ha szeretjük a fűszeres tésztát.
Ezeket szépen összegyúrjuk és hagyjuk állni legalább fél órát.
Miután megkelt a tészta, összedolgozzuk újra, hogy "kinyomkodjuk" belőle a levegőt és két cipót formálunk belőle. Ezek után fogjuk, és megpróbáljuk "szép" kerek formára nyújtani, majd pizzaszeletelővel nyolc felé szeljük.
A szeleteket különböző krémekkel kenhetjük. Pizzakrém, bazsalikom krém, rakhatunk bele sajtot, gombát, virslit, csak a képzelet és a pénztárca szabhat határt, már ami a tölteléket illeti.
A töltött tésztát feltekerjük, megkenjük a tetejét (én már leszoktam a tojásról, olajjal kenem le az egyszerűség és a hatékonyság kedvéért) majd rászórjuk a sajtot.
"Bedobjuk" a sütőbe és 20 percig sütjük.
Ha nem veszem figyelembe a munkaidőt, a sima tejes kifli kb. 12 forintra, ha csak vizes kiflit gyártunk az kb. 8 forintra jön ki. Ebből a mennyiségből 16 db kifli lesz.
![]() |
az összegyúrt tészta |
![]() |
a szétszedett cipó, látszik, hogy milyen levegős a tészta |
![]() |
a töltelékkel ellátott szeletek, a kiflihez a szélesebb végétől tekerjük fel a tésztát |
![]() |
a végeredmény |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése