2012. március 29., csütörtök

KIFLI HÁZILAG

Ha már takarékoskodunk, tegyük úgy, hogy kedvünket leljük a munkában. Nincs annál jobb, amikor otthon nekiállunk, kenyeret és kiflit sütni.
Amire szükségünk van:

40 dkg finom liszt,
2,5 dkg élesztő,
2,5 dl langyos tej,
7 dkg vaj,
reszelt sajt,
+
fűszerek, ha szeretjük a fűszeres tésztát.

Ezeket szépen összegyúrjuk és hagyjuk állni legalább fél órát.
Miután megkelt a tészta, összedolgozzuk újra, hogy "kinyomkodjuk" belőle a levegőt és két cipót formálunk belőle. Ezek után fogjuk, és megpróbáljuk "szép" kerek formára nyújtani, majd pizzaszeletelővel nyolc felé szeljük.

A szeleteket különböző krémekkel kenhetjük. Pizzakrém, bazsalikom krém, rakhatunk bele sajtot, gombát, virslit, csak a képzelet és a pénztárca szabhat határt, már ami a tölteléket illeti.
A töltött tésztát feltekerjük, megkenjük a tetejét (én már leszoktam a tojásról, olajjal kenem le az egyszerűség és a hatékonyság kedvéért) majd rászórjuk a sajtot.
"Bedobjuk" a sütőbe és 20 percig sütjük.

Ha nem veszem figyelembe a munkaidőt, a sima tejes kifli kb. 12 forintra, ha csak vizes kiflit gyártunk az kb. 8 forintra jön ki. Ebből a mennyiségből 16 db kifli lesz.
az összegyúrt tészta

a szétszedett cipó, látszik, hogy milyen levegős a tészta


a töltelékkel ellátott szeletek, a kiflihez a szélesebb végétől tekerjük fel a tésztát

a végeredmény



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése