2012. március 29., csütörtök

TAVASZI MUNKÁLATOK AZ ERKÉLYGAZDASÁGBAN


Végre beköszöntött a tavasz. Ez csak egy szokásos sablonszöveg, de milyen jól hangzik!
Mivel már hét ágra süt a nap az erkélyre, kicsomagoltam a növényeket a bútor méretű nejlonok tengeréből, és újra megtapasztalhatták milyen is friss levegőt szívni!
Mind a szamóca, mind a levendula tökéletesen áttelelt, a veszteség minimálisra sikeredett.
áttelelt szamóca
A kezdeti munkálatok és a tényfeltárás után nekiálltam a növények átültetéséhez, esetleg ha a növény megkívánta – méretéből adódóan – a tőosztásos szaporításához.
Annyi erdei és „sima” szamócát ültettem szét, hogy a szomszédoknak és az ismerősöknek is jutott belőle, hisz nem csak ezeket akarom termelni az idén sem.
tájkép csata közben
Még nincs késő a magvetéshez. Nekem ugyan már kikeltek a pici paradicsompalántáim, de a cukkini, az uborka, a befőzőparadicsom, a bazsalikom magokat csak most vetettem el.

paradicsompalánták
Úgyhogy nosza, vegye mindenki birtokba az erkélyét! Magokat bárhol tudunk vásárolni – jó cipőboltban ne keressük – különböző árakon. Nem kell mindenből a legdrágább és a legjobb, főleg ha valaki csak most kezdni. Már jártam úgy, hogy vetőszalagos tépősaláta magot vásároltam – hogy hú, meg há, ez tuti jó lesz– és egy szem saláta, annyi sem kelt ki belőle.
Magvetéshez még csak cserepet sem kell venni, jó a tejfölös pohár, a két decis vizes palack félbevágva, a lényeg csak annyi, hogy szúrjuk ki az aljukat (én a gáztűzhelyen felmelegítek egy csavarhúzót és azzal lyukasztok), hogy legyen hol elfolyjon a felesleges víz.

fegyverarzenál magvetéshez
Az idei repertoárba beletartozik a kifejtő- és a zöldbab is, úgyhogy ezek ültetésére is sort kerítek még a héten.

Ami még lesz…, még lesz?

A retek és a rukkola már vetésre került, de egyenlőre eredmény még nem mutatkozik.
Újdonság a „gazdaságban” egy ajándékba kapott piciny rebarbara palánta, amit egy nagyobb cserépbe ültettem, de sajnos balesetet szenvedett és letört az egyik, már elég jól kifejlett levele. Remélem ez a „vandál” módon történő átültetés nem lesz akadálya a további fejlődésének!
az áttelelt és átültetett menta, és szamóca
 Még helyt kell találni a madársalátának, a körömvirágnak, a kapornak, a zsályának…valószínű, hogy kinőttem azt a 4 négyzetmétert….

Sok sikert és jó munkát mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése