2012. május 15., kedd

ORGONA- ÉS AKÁCSZÖRP

Idén végre kipróbáltam az orgona szörp gyártását. Nagyon finom lett, csak kevés. Már el is tűnt, mindet megittuk! Ennyit a télire félretett különleges szörpből.
Az orgona után jött az akác, az is nagyon jól sikerült, elég  intenzív lett az íze. Már abból sincs egy csepp sem,  így neki álltam egy újabb adagnak. Hétvégén program keretében tehát elmentünk virágot szedni, csak az volt a gond, hogy már kevés volt a "használható" - hiszen a legtöbb már elvirágzott - és az illatuk sem olyan erős. 

A recept: 



2 liter víz (tisztított víz is kiváló hozzá)
1 kg cukor
citromsav
2 citrom (én nem mindig teszek bele)
20-30 akác (orgona) virágfürt (mehet bele több is, így ízesebb és zamatosabb lesz)
borkén (ha tartósítani szeretnénk)

A vizet felforraljuk, beletesszük a cukrot (a sok cukor miatt egy kicsit szirupos jellegű lesz, bár az igazi szirup 1:1 arányú). Ha langyos lesz, beletesszük a citromsavat, majd ha tovább hűlt, a borként is (adagolás a dobozán található) ha tartósítani akarjuk. Alaposan elkeverjük. Ezek után mehet bele a virágszirom.( Én mind az orgona, mind az akác virágjáról leszedtem az összes "zöld részt" és így kerültek a cukros lébe.) 3 napi állás után leszűrjük, majd mehetnek az üvegekbe. 
Aki a "nehéz időkre" szeretné eltenni - és nem akar borként használni, az forralja fel a levet, majd azonnal rakja üvegbe utána a szokásos fejtetőre állítás, majd jöhet a száraz dunszt.



Az akác nem csak szörpnek, de teának is kiváló. Köhögés csillapító, gyomorsav sökkentő, reflux esetén is használható. Tehát tegyünk félre télire egy kis teának valót is. Természetesen úgy tisztítsuk meg mint a szörpnél, majd terítsük szép és hagyjuk, hogy megszáradjon (időközönként mozgassuk, pergessük meg a virágszirmokat). 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése