2012. május 15., kedd

BURGONYAGOMBÓC (levesekhez, szószokhoz, mártásokhoz)

Egyszerű és nagyszerű, nem is beszélve arról, hogy nem tartozik a drága dolgok közé.

Hozzávalók:

1 kg krumpli,
1 db tojás,
só,
liszt amennyit felvesz
+
szerecsendió (de mehet bele más fűszer is, az "ízlések és pofonok" elve itt is érvényesül)

A burgonyát meghámozzuk, sós vízben megfőzzük, még melegen krumplinyomóval áttörtjük, majd várunk míg kihűl. Ezek után mehet bele a tojás és a fűszerek.
sima lisztel készült
kukorica liszttel kevert
Elkezdjük összedolgozni, a lisztet folyamatosan szórjuk bele addig, amíg össze nem áll. Ha elkészült vizes kézzel gombócokat formálunk belőle és akár mehet a fagyasztóba is.
irány a fagyasztó

fagyasztás után mehet a "zacsiba" (ez a kukorica lisztes változat)
Most először készítettem kukorica liszttel is egy adagot. Sokkal nehezebb vele dolgozni, kevesebb liszt kell hozzá, az állaga más, főzésnél vigyázni kell, mert nehezebben fő, ugyanakkor jobban lefő róla a "teteje" (Sajna, ezt másként nem tudom megfogalmazni). Egy biztos, hiába egészségesebb mint a sima liszt, ebből nem sokat fogok gyártani.

Levesekbe, de szószok, mártások, öntetek mellé is kiváló. Én nagyon szeretem, laktató és olcsó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése