2012. május 17., csütörtök

„KLIMAXOS” gyógynövények




Eljön az az idő - kinek kicsit korábban a kelleténél, kinek kicsit később - amikor az ember elérkezik egy bizonyos ponthoz, legyen az nő vagy férfi, amikor is az eddig begyűjtött tapasztalatai mellé még szerez egy párat és szembesülhet olyan dolgokkal, amivel addig nem. Egyenlőre maradjunk a hölgyeknél.

Mivel nem vagyunk egyformák – hál Istennek – van akit érzékenyebben érintenek a KLIMAX tünetei, van akit kevésbé.

Sajnos az orvosi lehetőségek elég szűkek, sőt bizonyos hormonterápiák, mint pld. az ösztrogén készítmények adagolása, további egészségügyi kockázatot is jelenthetnek.

A természet patikájában azonban számos gyógynövény áll rendelkezésünkre, amelyek jelentős mértékben csökkenthetik, ill. meg is szüntethetik a felsorolt kellemetlen tüneteket. A rendszeresen, kúraszerűen fogyasztott kamillatea, nagymértékben csökkentheti a feszültséget, enyhítheti a hőhullámokat. Nagyobb hatást érhetünk el vele, ha mezei zsurlót teszünk hozzá, és fele-fele arányban készítjük el a teát. ( a mezei zsurló egyébiránt méregteleníti, tisztítja a vesét)
mezei zsurló
Gyors hatást érhetünk el, ha 21 napig naponta elfogyasztunk egy evőkanál svédkeserűt, amit a fent említett teakeverékbe nyugodtan belekeverhetünk. Csodát tehet napi egy-egy csésze cickafarkfű tea is.
cickafark
orbáncfű
A klimax idején érdemes kúraszerűen – három hét alkalmazás és egy hét szünet – egy három hónapos orbáncfű kúrát is végezni, hiszen annak pro-ösztrogén szerű drogja segítheti a hormonális átmenetet, ugyanakkor szelíden oldhatja a feszültségeket is, elsősorban a vegetatív idegrendszeren keresztül.

Az izzadások csökkentésére, ill. megszüntetésére igyunk naponta három csésze mezei zsurló teát legalább három hétig. Ennél a tünetnél az orvosi zsálya is nagy szolgálatot tehet, szintén tea formájában.

A csontritkulásos folyamatok is ebben az időben indulnak meg, intenzitásuk eléggé változatos. A mák olajában található magas foszfor segíti a kalcium hatékony felszívódását és beépülését. A mákos ételek vagy a mákolaj rendszeres fogyasztása kedvező a csontritkulás javulásában. Ide tehető még a medvehagyma alkoholos kivonatának tartós szedése is.

A szezámmag vetekszik a tehénsajtok kalciumtartalmával, az olajos magvak közül pedig egyenesen kiemelkedik. A növényi eredetű fehérjeforrások közül kevés tartalmaz annyi értékes aminosavat. A szezámmag telítetlen zsírsavakban gazdag, a mag 55%-a olaj.
szezámmag

Kitűnő természetes forrása a B- és az E-vitaminoknak. Kiemelkedő a lecitin tartalma, így védi az érrendszert a koleszterin lerakódástól, továbbá szerves foszforsav tartalma, mely az agy- és az idegszövetek legfőbb építőköveként szolgál.

Egy-két recept:

Cickafark fürdő

Fürdőnek egy nagyobb adagot főzünk, állni hagyjuk, majd leszűrve beleöntjük a fürdővízbe. Legalább 15-20 perc „áztatás” szükséges. Alkalmazása felfázásra, ivarszervi problémákra, gyulladásos állapotok enyhítésére.

Cickafark alkohollal, propolisszal

Minél erősebb az alkohol annál hasznosabb lesz. Amennyiben esetleg 70 fokos törkölyben állni hagyjuk 3 hétig, majd propoliszos mézzel elkeverjük, és reggelente egy kávéskanállal fogyasztunk, mindenféle női bajunk elmúlik.

Szezámmagos receptet megtalálsz egy előző bejegyzésben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése