2012. január 20., péntek

MÉZES KRÉMEK, MÉZES ITALOK

MÉZES-MÁZAS
Receptek, ötletek

Olyan otthon készíthető, krémek, pakolások, üdítők, borok, likőrök receptjeit találod itt, melyek méz  vagy más méhészeti termék hozzáadásával készültek. Aki egy kicsit is járatos a növényvilágban vagy utánaolvas, hogy milyen növény, milyen hatóanyaggal bír, maga is próbálkozhat, kísérletezgethet, és állíthat elő saját fogyasztásra termékeket. A kezdet lehet, hogy nehézkes, hiszen egy csomó mindent be kell szerezni ahhoz, hogy az otthoni boszorkánykonyha üzemképes legyen, de mégis megéri a fáradságot. Az alkotás maga - még akkor is ha az első próbálkozások sikertelenek - jó érzéssel töltik el az embert és büszkék lehetünk arra, hogy igen kérem, ezt én csináltam, olyan-amilyen, de az én "gyerekem". Sok sikert és türelmet mindenkinek...

Némely recept érdekesnek de egyben bonyolultnak is tűnhet. Lehet, hogy első látásra elrettentő, hogy mennyi minden kell hozzá, és tulajdonképpen honnan is szerezzem be ezt a sok mindent, és igazából mit is akarnak...?

Eben a bejegyzésben csak pár recepttel találkozol, a többit majd egy későbbi bejegyzésben teszem közzé, azok már egy kicsit keményebb falatok lesznek.

KRÉMEK, PAKOLÁSOK

MÉZES masszázs:
A méz kis mennyiségben megköti a vizet, így hidratálja a bőrt. Ha mézzel masszírozunk, egy idő után a méz már a méreganyagokkal együtt kivonja a szervezetből a vizet is. A méz segít szabályozni a test energiaáramlását, és visszaállítani egészséges egyensúlyát, segít a kötőszövet letapadásának megszüntetésében. A masszázs kezdetben kellemes de egy kis idő elteltével fájdalmassá válik.

CITROMOS ÍRÓ- minden bőrtípusra: 
Öntsünk egy üvegbe 100 ml írót, 1 evőkanál frissen kinyomott citromlevet és 1 evőkanál mézet. Rázzuk össze alaposan, majd nedves vattapamaccsal itassunk fel a keverékből. Töröljük át vele az arcot, a nyakat és a dekoltázst. Hagyjuk hatni pár percig, majd langyos vízbe mártott törölközővel távolítsuk el a bőrről.

TÁPLÁLÓ ARCPAKOLÁS - száraz bőrre: 
Keverjünk el pár csepp ribizli levet egy teáskanál mézzel, egy teáskanál olíva olajjal, valamint egy tojás sárgájával. Az így készített pakolást azonnal kenjük az arcra, majd mossuk le 20 perc elteltével. A tojás már egy alkalom után is látványosan táplálja a bőrt.

ZABPELYHES ARCHÁMLASZTÓ
Keverjünk el zabpelyhet tejszínnel, valamint egy kávéskanálnyi folyékony mézzel. Vigyük fel egyenletesen az arcra, majd 5 perc elteltével masszírozzuk át vele a bőrt 2-3 percen át. Mossuk le meleg vízzel, majd kenjük be a bőrt hidratáló arckrémmel.

MÉZES PAKOLÁS - száraz bőrre:
Hozzávalók: 5-6kanál méz és 2 kanál túró
Felmelegítjük a mézet, hogy enyhén folyékonnyá váljon. Tegyük bele a túrót, és keverjük el nagyon alaposan, hogy ne legyenek benne darabok. Ezek után kenjük fel az arca, a szem környékét elkerülve, és hagyjuk rajta negyed órát. Ezután mossuk le langyos vízzel. Bőrünk azonnal, érezhetően puha lesz.

JÖJJENEK AZ ITALOK
Üdítők, likőrök, pálinkák:

MÉZES RÓZSASZÖRP : 
4 maréknyi rózsaszirom, 1 citrom leve, 40 dkg méz. A rózsaszirmokat leöblítjük, a citromlével meglocsolva egy órán át állni hagyjuk. Utána felöntjük 8 dl vízzel és lassú tűzön 25-30 percig főzzük. A tűzről levéve kissé hűlni hagyjuk, majd szitán áttörjük. Hozzáadjuk a mézet és folyamatosan kevergetve 15-20 percen át forraljuk. Még így, forrón üvegekbe töltjük, lezárjuk és szárazgőzben hagyjuk kihűlni.


ZSÁLYA LIKŐR:
1 liter szeszhez 20 db zsályalevelet tegyünk, áztassuk 2 hétig. Leszűrés után tegyünk hozzá mézet.

KÖRÖMVIRÁG LIKŐR:
Gyomorerősítőként használhatjuk.
1 liter szeszhez tegyünk 20 db körömvirágot és hagyjuk 2-3 hétig ázni. Szűrjük le és ízesítsük vaníliával és mézzel.

MÉZES DIÓPÁLINKA: 
1 liter tiszta alkohol ( azt hiszem 96 %-os alkohol kapható a patikákban), 20 dkg puha zöld dió, 50 dkg virágméz, 1 dkg szegfűszeg, 1 dkg őrölt fahéj. Nagyon egyszerű, de időigényes.
A diót váltott vízben többször átmossuk, nagyon apróra összevágjuk, és beletesszük az alkoholba. Jól zárható üvegben (szerintem egy kisebb befőttes üveg is megteszi)  legalább 4 hétig hűvös helyen állni hagyjuk, majd beleszórjuk az összetört szegfűszeget és a fahéjat. 5 dl vizet felforralunk, belecsorgatjuk a mézet, de már csak egyet "rottyantunk" rajta. A tűzről lehúzzuk és hagyjuk teljesen kihűlni. Ha hab képződött a tetején, azt leszedjük.
A diós-fűszeres alkoholt (a diódarabokkal együtt) jó nagy befőttes üvegbe áttöltjük, majd hozzá adjuk a mézes vizet. Alaposan összekeverjük, majd letakarjuk az üveg tetejét. Ismét az érlelés következik, ami kb. 2 hét, és közben egy párszor megkeverjük. Ezek után először szitán, majd gézen - vagy éppen amilyen anyagunk van - átszűrjük. Ha megvagyunk kisebb méretű palackokba töltjük és jól ledugaszoljuk. Akár azonnal is fogyasztható. Kiváló ízesítő fagylalthoz, krémekhez, de magában is fogyasztható.

DÉL-AUSZTRIAI MÉZPÁLINKA:
1 liter (törköly) pálinka, 3 evőkanál erdei virágméz, egy kis darab citromhéj (csak a sárga része). Ez is hosszú ideig érlelődik, 3 hónap kell neki hűvös helyen. Az üveget amiben tároljuk az érési idő alatt naponta többször erősen fel kell rázni!


Forrás: a receptek a Herbáció c. periodikából származnak

Megjegyzés: a tiszta alkohol helyett használhatjátok a vodkát is. Semleges ízű és tisztább mint a pálinka.

1 megjegyzés: