2012. március 4., vasárnap

HÁZI PRAKTIKÁK II.




Praktikusan, takarékosan, egészségesen

Mosódió

A hagyományos vegyipari mosószerekkel szemben a mosódió teljesen természetes anyag, a szappanfélék családjába tartozó Sapindus muncorossi termése. Ennek a fának a természetes élőhelye Nepál, Pakisztán, India és Indonézia, ahol már évszázadok óta termesztik és használják. Fehéres virágai július-augusztusban nyílnak és november-decemberben érnek meg a „diók”. Ezek frissen ragacsosak, kiszáradva barnás árnyalatúak és száraz tapintásúak lesznek.
A termés húsában, héjában 14-15% szaponin (növényi szappan) képződik, a növény ezzel védekezik az esetlege gombák vagy rovarkártevők ellen. A szaponin vízzel érintkezve enyhén habzani kedz, úgy hat, mint a szappan, így zsíroldó hatásának köszönhetően eltávolítja a szennyeződést a textíliából anélkül, hogy a színek veszítenének élénkségükből, vagy, hogy kárt tenne az anyag szerkezetében. Nem tartalmaz agresszív foszfátokat és tensideket, vagyis olyan anyagokat, melyek szennyezik környezetünket és amelyek az allergiásoknál és különféle bőrbetegségben szenvedőknél bőrirritációt okozhatnak.

Az indiai ayurvedikus, illetve a tibeti gyógyászatban többféle felhasználása is ismert, pl. sampon, tisztítótej, hajolaj készítése és különböző betegségek kezelése (migrén, epilepszia) is használják.

Receptek mosódióhéjból

Mosásra egyre többen használják, és ismerik a mosódiót, ezért álljon itt egy pár recept egyéb alkalmazásához is.
Hajsampon
8 db fél dióhéj
1 l víz

mehet még bele:
20 ml ezüstkolloid
teafaolaj

Az egy liter vízben 10 percig főzzük a héjakat és már készen is vagyunk. Helyrehozza a problémás bőrt és ha ezüstkolloidot vagy teafa olajat rakunk bele megszünteti a makacs korpát is.
A haj öblítése az ami „macerásnak” mondható, ecetes vagy citromos hajöblítés javasolt.

Kutya sampon
(macska ha bírja)
A recept ugyan az, az ezüstkolloid is mehet bele - hiszen az tartósít és fertőtlenít is egyben - , az illóolaj azonban nem alkalmazható. Az akció végén is csak sima vízzel öblítsük le a kutyus bundáját.

Azt a tetű mindenit....
Szappanos lemosás szobanövényekhez
A recept szintén ugyan az, azzal a különbséggel, hogy ebbe már nem rakunk semmi adalékanyagot. Ha elkészült szórófejes flakonba töltjük, majd – persze ha kihűlt – mehet a növényekre! Nálunk az erkélyen hajlamosak a növények a tervesedésre, az idén azt hiszem ezt a fegyvert vetem be, mivel a dohánylevél „mix” nekem nem de a tetveknek bejött, mivel nem pusztultak el tőle!

Folyékony mosódió gépi és kézi mosáshoz
30 db egész héjat kell felfőzni 1 liter vízben 10 percig. Ebből a végére kb. 750 ml főzet marad

Mosogatószer
8 db fél héjat fél liter vízben forraljuk 10 percig, kihűlés után hozzáadunk 20 ml ezüstkolloidot. A kész főzet mehet a már kiürült pumpás mosogatóflakonba.

Felmosószer
Mindössze annyi a dolgunk, hogy felhígítunk a felmosóvízben egy kis mosogatószert. Az arányok megállapítása egyéni feladat!

Fontos:
Mivel növényi eredetű anyagokról beszélünk, a végtelenségig nem tarthatók el. Szobahőmérsékleten kb. 1 hétig áll áll, hűtőben, ezüstkolloiddal keverve, kb. 3 hétig jó, ezért inkább mindig frisset készítsünk.

Tisztítsunk másként...

Mivel növényi alapú tisztítószerekről beszélünk alkalmazásukkal akkor érünk el jó eredményt, ha a tisztítást rendszeresen végezzük és nem hagyjuk a felületet elhanyagoltan hosszú ideig. Mivel ezek a házi szerek a kemikáliákhoz viszonyítva jóval szelídebb megoldást képviselnek, így az egészségünkre nem ártalmasak, de tisztítóerejük is korlátozott.

Vízkő: savas anyaggal könnyen eltávolítható legyen az ecet citrom vagy citromsav(Speciel én, fügebort akartam készíteni, amiből sajna ecet lett. Hát, nem tudom, hogy hány százalékos, de elképesztő vízkőeltávolító hatással bír) Ez vonatkozik bármilyen, és bárhol keletkező vízkőre. A váza, vagy az akvárium esetén előbb ecetbe, majd sóba mártott ronggyal eltüntethető a vízkő.
A kávéfőző, kávés és teáskanna esetén a heti egyszeri átmosás, kávéfőzőnél átfőzés a további lerakódásokat is megelőzi.

Műanyag felület: cédrusecettel lemossuk, hagyjuk a felületen megszáradni, majd ezt követően nedvszívó törülközővel dörzsöljük fényesre.

Kőpadló: almaecet a legalkalmasabb a tisztításra. Mártsunk ecsetet az almaecetbe, kenjük be a kőlapokat, aztán dörzsöljük át őket, és itassuk fel a folyadékot.

Krómozott csap: itassunk át egy rongyot ecettel, tekerjük be vele a csapot. Ha a rongy megszárad, locsoljuk meg újra ecettel. Hagyjuk egy óráig a krómon, utána öblítsük le. A csap ekkora kifényesedik. Krómozott tárgyak: 1 liter vízhez adott fél teáskanál szalmiákszeszt keverünk és ezzel töröljük át a felületeket, majd száraz, puha ruhával dörzsöljük át.

Ablakok – ajtók: a kukoricakeményítő a legrégibb és legolcsóbb szerek egyike. Fél pohár keményítőt keverjünk el két liter meleg vízzel. Ezzel áttisztítva az ajtót és az ablakok üvegfelületét nem csak a zsír távolítja el, hanem fényt is kölcsönöz neki.
Porcelán: kifehérítésére, rozsdafoltok eltávolítására a borkősav káliumsójával (kálium-tartaráttal) átitatott ronggyal.

Réztárgyak: fényesítésére csavarjunk ki egy fél citromot, majd mártsuk sóba. Dörzsöljük át vele a réztárgyainkat. Hatékony tisztítószer a fogkrém is.

Lakkozott felületek: két zacskó közönséges teát rakjunk 1,5-2 deciliternyi forró vízbe, majd forrás után fedjük le és hagyjuk állni, míg teljesen ki nem hűl. A lakkozott bútorokat tisztítsuk meg, majd mártsunk egy darab szivacsot az elkészült tömény és hideg teába, és gyorsan kenjük át vele a tárgyakat. A siker titka, hogy ne törüljük le a teát, mert csersavtartalma visszaadja a lakknak eredeti fényét.

Bőrtárgyak: karbantartásukra kiválóan alkalmas a ricinusolaj. Portalanítsuk a bőrtárgyat, majd dörzsöljük be a bőrt ricinusolajjal. Addig masszírozzuk az olajat a felületre, míg azt teljesen be nem issza. Kis ideig ne használjuk a bőrtárgyat mert foltot hagyhat, ám kis idő múlva rugalmas lesz, és nem lesz zsíros tapintású.
Textíliák: a nyers hagyma eltávolítja a gyapotról és más textíliákról a rozsdafoltokat. Dörzsöljük be a rozsdafoltokat egy hagymaszelettel és itassuk jól át a levével. Utána áztassuk a ruhát hideg vízbe. A foltok elhalványodnak.  

Tintafolt úgy tüntethetünk el, ha mosás előtt bedörzsöljük ecettel. A folt eltávolítására kísérletet tehetünk a fogkrémmel is. Kenjük be vele a foltot és hagyjuk megszáradni, majd utána mossuk ki.

Zokni: a zokni kifehéredik, ha egy negyed citromot teszünk a mosóvízbe.

A bejegyzés alapját a Herbáció periodika adta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése