2013. július 24., szerda

Feketeribizli

Isteni finom, fűszeres, és emellett rengeteg jó tulajdonsággal bír.

A XVI. században kezdték termeszteni Európában. Tabernaemontanus, német patikus és botanikus az ezerötszázas években levét szájüregi gyulladásokra, ínygyulladásra, sőt, mint a mozgó fogak újbóli rögzítőjét ajánlja, de használták hólyagbántalmak és májbetegségek ellen is, szirupját pedig köhögés elleni szernek.

Az érett bogyók dúskálnak az antioxidáns hatású, szabadgyökfogó, tumorellenes színanyagokban. Különösen sok antocián, flavonoid, polifenol van benne. A gyümölcs 100 grammjában csak antocián-származékokból (cianidin, delfinidin, kumarinsav stb.) több, mint 500 mg található, a többi antioxidánsról nem is beszélve. E tekintetben magasan veri az összes többi piros bogyós gyümölcsöt. Jelenleg is folynak orvosi kutatások antioxidánsainak gyógyhatására vonatkozóan. Vizsgálják érelmeszesedés, ízületi gyulladás, reuma, prosztatarák ellenes hatását, a menopauzában kifejtett hatását, de a sort még jócskán lehetne folytatni a korral járó különböző bajokkal. Nemrég Parkinson-kór ellenes és az időskori demenciát megelőző hatását is felfedezték. Sok található benne az A-vitamin provitaminjából, a karotinból, B1-, B2- és E-vitaminból is és természetesen C-vitaminból. A feketeribizli levele nagyon gazdag C-vitaminban. 100 g gyümölcsre 130-170 mg C-vitamin jut.
A krónikus fájdalmakat kúraszerűen alkalmazva csökkenti, vitamintartalmánál fogva a meghűléses megfázások kiváló természetes gyógyszere.
Jelentős a kalcium- és vastartalma, fogyasztása ezért segít a vörösvértest-képzésben, emelheti a hemoglobin-mennyiséget. Gyermekek és nők vashiányos vérszegénysége esetén ugyancsak hasznos a fogyasztása.
Tanulmányok foglalkoznak továbbá méregtelenítő és vízhajtó hatásával. Rendszeres fogyasztása mellett a vér kórosan magas koleszterin- és vérzsírszintjének csökkenését is tapasztalták. Segíti a bélflóra egészséges alakulását.
Magjának olaja gamma-linolsavat tartalmaz. A gamma-linolsav, egy fontos telítetlen zsírsav hiánya csökkenti a bőr nedvességmegtartó- és ellenálló-képességét, és így hajlamosít a neurodermitis nevű bőrgyulladásra. Régi, XII. századi kolostori források is említik a feketeribizlit, mint a kiütéses, gyulladt bőr orvosságát.
A népi gyógyászatban is főként a gyümölcs levét használják, de készítenek szörpöt, gyümölcslevet, cukorkát, a szárított gyümölcsből teát is. A tea is kiváló meghűlésre. Levelének kedvező hatású hatóanyagai a különböző flavonoidok, proantocianidinek, illóolajok, cseranyagok és a rutin. Mindezek hatására levelének teája vizelethajtó, enyhe vérnyomáscsökkentő és izzasztó hatású. Jól csillapítja az ízületi és reumás panaszokat. Hólyag és vese- illetve prosztatabetegségekre is ajánlják. Friss levelei szétdörzsölve enyhítik a rovarcsípések okozta kellemetlenségeket.
100 gramm gyümölcs tápértéke 150 Kj körül van, 1,4 gramm fehérjét, 0,4 g zsírt tartalmaz. A benne található cukor 55%-a gyümölcscukor.


Teáját vese- és szívelégtelenség esetén nem szabad fogyasztani.

Amit én készítettem belőle, természetesen a télre készülve:

Igyekeztem úgy alakítani a dolgokat, hogy nyers állapotában maradjon a gyümölcs, ezért készült belőle likőr. A gyümölcs húsát, természetesen a magokkal együtt (ami a passzírozás után megmaradt) megszárítottam, ha tetszik megaszaltam, majd kávédarálón ledaráltam. Így minden hatóanyag, vitamin, ásványi anyag megmarad.  A "darálék" és a likőr is elvileg télire készült de a likőrt megkóstolva nem biztos, hogy addigra marad belőle bármennyi is. 
A darált ribizlit kefirbe, joghurtba lehet tenni és egy kis mézzel édesíteni. Egy jól zárható üvegben elvan. Télire kiváló vitamin- és ásványi anyag forrás.

Feketeribizli likőr

5 dl víz
30 dkg cukor

4 dl vodka
50 dkg ribizli
a vodkás áztatás után jöhet a passzírozás

Természetesen a vodkába pucolás után beletesszük a ribizlit, jó alaposan áttörjük, majd hagyjuk állni egy hétig. A szirupot akkor készítjük, amikor már elegyíteni akarjuk a két sűrítményt. Én fél liter vízhez csak 30 dkg cukrot használtam, (elvileg 1:1 lenne az arány szirupkészítés eseten) mivel nem szeretem ha nagyon édes, hiába likőr.
Mivel mind a cukor, mind a vodka tartósít, ki kell hogy bírja, nem lenne szabad megromolnia. (Tavalyról még van egy kis bodzabogyó likőröm, annak sincs semmi baja)

passzírozás után jön a "ribizli húsból a maradék levet is kisajtolom" akció. (azt hiszem festékanyagnak sem utolsó)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése