2011. december 9., péntek

KÖRÖMVIRÁG KRÉM KÉSZÍTÉSE

Sokáig vaciláltam azon, hogy milyen krémet is készítsek magamnak. Mivel itt a "tél" úgy gondoltam a legjobb lenne egy körömvirágos, hiszen a körömvirág rengeteg mindenre jó, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatású, ekcémás és pattanásos bőr kezelésére is egyaránt használható.

Az én krémem alapját egy a neten talált recept adja, bár már nem tudom, hogy hol találtam. Azt módosítottam egy-két helyen és így készítettem el a saját "ízvilágom" szerint.

Akkor kezdjük:

50-80 g szárított körömvirág (nekem termett az erkélyen, így fel tudtam használni, de a patikában, drogériákban, gyógynövény boltokban is beszerezhető)  
1 pohár oliva olaj
60 g zsiradék (én  fele-fele arányban használtam kakaó, illetve organikus shea vajat, de meg lehet próbálni más féle vajakkal is.)
60 g desztillált víz (használhatunk rózsavizet,vagy akár gyógynövény főzetet is készíthetünk. Én hársfát és körömvirágot forráztam le a desztillált vízzel)
1 tk  méhviasz (ennyi van az eredeti receptben, de én ennél többet raktam bele, hogy ne legyen túl híg a krém)


Ezek már az én hozzávalóim:
1 kk jojoba viasz
5-6 csepp illóolaj (én levendulát használtam, mivel az tovább fokozza a krém jótékony hatását)
e-vitamin (táplál és tartósít)
2 ml ligetszépe olaj
2 ml vadrózsa olaj
1 tk pohánka méz (hajdina )



Elkészítés:

1. Körömvirág olaj

A megvásárolt szárított körömvirágot rozsdamentes edénybe rakjuk és hozzáadjuk az oliva olajat. Fokozatosan melegítsük, úgy 1-2 órán keresztül, ügyelve arra, hogy ne "forraljuk" fel az olajat. Addig kell melegíteni, míg a szirmok megsülnek! Ha ezzel megvagyunk, átszűrjük az olajat, és a szirmokból is kinyomkodjuk azt, amit felszívott.

Ha nem akarunk ezzel pepecselni, már kész körömvirág olajat is vásárolhatunk.


2. A krém készítése

Először olvasszuk fel a shea vajat és a viaszokat, majd tegyük bele a körömvirág olajat is. A kakaó vajat csak ezután rakjuk bele, mivel azt alacsony hőmérsékleten kell olvasztani, különben megváltozik a konzisztenciája és folyósabbá válik. A lényeg az, hogy átlátszó, homogén anyagot kapjunk. A keveréket vegyük le a tűzről, közben öntsük a vizet egy turmixgépbe, és keverjük habzásig. Én habverővel estem neki a víznek, mivel nincs turmixunk. Lassan öntsük  az elegyített olajat a vízbe, közben folyamatosan keverjük addig, míg krémessé nem válik. Ezek után mehet bele az illó olaj, az e-vitamin, a vadrózsa olaj, a liget szépe olaj és a méz.  Még langyosan tégelyekbe töltjük, amikor kihűlt rátehetjük a tetejét.


Munka közben ügyeljünk a tisztaságra. A tégelyeket tiszta alkohollal fertőtlenítsük.
Ha nem sima desztillált vizet használunk, hanem gyógynövény főzetet a krém színe változik.

Hűvös, sötét helyen tartsuk azokat a tégelyeket amelyeket nem használunk. Fél évig eltartható a krém.

Hatónyagok a krémben

jojoba viasz
Hidratáló hatással bír. Összetétele nagyon hasonló az emberi szervezet által termelt zsírokéhoz, mely a szervezetünkben megtalálható, így könnyen beépül a bőrbe. Rendszeres használatával a bőr zsírtermelése egyenletessé válik. 

vadrózsa olaj
Az alfalinolénsavban, A vitaminban, α és γ - tokoferolban (E vitaminn) gazdag olaj segíti a sejtmegújulást,  ápolja a száraz, hámló bőrt, ideális a hegek kezelésére is. Transzretinolsav-tartalma támogatja a kollagéntermelődést és segít a bőr nedvességének megőrzésében.  A vadrózsa olaj száraz, érett, gyulladásra hajlamos arcbőrre ideális

ligetszépe olaj
esszenciális zsírsavakban (linolsav, gamma-linolénsav/GLA) rendkívül gazdag zsíros olaj használata elsősorban a kiszáradásra, kirepedezésre hajlamos, irritált bőr ápolására ajánlott. Értékes összetevői megakadályozzák a bőr vízvesztését, kiszáradását, segítik a bőr védőrétegének helyreállítását, a bőr megújulását, hidratáló hatásúak. Halványítja a szem alatti sötét karikákat, így arcunk pihentebbnek tűnik. Rendszeres használata fokozatosan csökkenti a szem és száj körüli finom ráncokat, így anti-aging bőrápolásra is alkalmazható.

pohánka méz
bőrregeneráló hatású

E-vitamin
antioxidáns tulajdonsága mellett a Tocopherol természetes tartósító anyagként szolgál 


shea vaj
Alapvető hatása, hogy a bőrt finomabbá teszi, a ráncokat lágyítja, a bőrirritációkat, pattanásokat csökkenti. A benne található E-vitamin és béta-karotin bőrpuhító, regeneráló hatású, az ekcéma és pikkelysömör tüneteinek csökkentésére is kiváló.

kakaóvaj
A kakaóvajat a legjobb "bőrnedvesítőnek" is nevezik. Évszázadok óta használják a bőr puhaságának megőrzésére. Egyike a legstabilabb, magasan koncentrált zsíroknak, amely testhőmérsékleten olvad, és azonnal felszívódik a bőrben. Magas E-vitamin tartalmú termék. A bőr puhaságának megőrzésén kívül a kakaóvajat gyakran ajánlják ekcéma és dermatitis kezelésére. Olvasztásánál ügyelni kell arra, hogy ne túl magas hőmérsékleten végezzük, mert ha így teszünk, megváltozik az állaga amikor újra összeáll, sokkal lágyabb lesz.


4 megjegyzés:

  1. Jojoba viaszról még nem hallottam.Hol lehet kapni? Nagyon drága?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      A Nagymami kincsestára online boltban tudsz szemezgetni, sok minden kapható, igen érdekes, kevéssé ismert termékek is.
      üdv,
      andy

      Törlés
  2. Szia! Erdeklodnek, hogyan all ossze/elegyedik a viz es az olajfazis ebben a kremben emulgalo nelkul? KOszi elore is a valaszt! Udv csibefutam

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Nekem ez a módszer vált be: a lényege, hogy a vizet "habzásig" kell keverni - én habverővel dolgozom, van aki turmixgéppel - és folyamatosan keverni kell az elegyítés közben is. Tehát kő keményen kétkezes feladat. Nagy teljesítményű robotgéppel jó dolgozni, mivel a folyamatot ezzel fel lehet gyorsítani, az anyagok jól elegyednek egymással, rövid idő alatt. (kisebb teljesítményű géppel dolgozva hosszabb ideig tart elérni a krémességet) A méhviasznak pedig enyhe emulgeáló hatása is van, a mellett, hogy "testesebb" lesz tőle a krém. Üdv, Andy

      Törlés