2012. január 19., csütörtök

ERKÉLYGAZDASÁG

Egy kis tavasz és nyár a télben

Mindig arra vágytam, hogy legyen egy hatalmas kertem, pici házzal. Egyenlőre ezen vágyam még nem teljesült, de igyekszem a lehetőségeimmel élni. Ez konkrétan azt jelenti, hogy az első emeleten lévő lakásunk "hatalmas" erkélyén "gazdálkodom". Ezen a 4 négyzetméteren próbálok  egy saját kis mikrovilágot teremteni, magam és a családom számára. Az ember nem is gondolná mennyi lehetőség rejlik ezen a pár négyzetméteren. Ekkora területen is termelhetünk, élvezhetjük a "kert" által nyújtottakat, fogyaszthatjuk annak gyümölcseit.

Itt próbálok ötleteket adni mindazoknak, akik azzal kacérkodnak, hogy belevágnak az "erkélygazdaság" megvalósításába és csak egy kicsiny inspiráció kell számukra ahhoz, hogy meghozzák végre döntésüket. Ennek is, mint mindennek megvannak a maga buktatói, itt nem igazán számíthatunk a vetőmagok csomagolására írt információkra, mivel ezen piciny miliő másként működik (legalábbis az én  tapasztalataim szerint) mint a nagy.

"Én kis kertem, kertemben"

Ha nem is bazsarózsát, de minden mást már ültettem, vetettem, palántáztam, szaporítottam. Valami összejött, valami nem. A párom néha sokkos állapotba kerül, mikor az ötleteimmel bombázom, bár az igazság az, hogy  "fantasztikus kreativitásom" és "sziporkázó ötleteim" (mint például -"fúrjatok fel legalább egy gerendát fiúk, hogy arra is cserepeket lógathassak"- )megvalósítása még igencsak várat magára. No nem baj, majd egyszer...
Nos, ezek termettek nálam:

uborka
Csak próbaként vetettem el  két magot. Mindkettő kikelt és rengeteg uborka termett rajta. Mivel az uborka fut, és kacsokkal kapaszkodik, megoldást kellet találni arra, hogy hova "futtassuk" fel. Először a cserépbe 3-4 szál nádat dugtam, majd arra vékony drótot tekertem, először körbe, majd fel lett vezetve egészen a redőnyig. Mivel nem nagyon használjuk a redőnyöket, így az egyik ablakredőny lyukacsai között lett átfűzve a drót. Futtatás, árnyékolás megoldva.

uborka






sarkantyúka
Rendkívül jó az illata és természetesen ehető növény. Mind a levele mind a virágja fogyasztható. Egy kicsit a retekre hasonlít az íze, enyhén csípős. Ha elvirágzott, a virág magjai leszedhetők, elrakhatók. Idén saját magról fogok ültetni.



citromfű, mellette az indián menta.
citromfű
Több "bokor" is van a "kertemben" belőle. Remek szörpnek és likőrnek is

rozmaring
Előszeretettel használják a természetgyógyászok. Édes fehérborban érleljünk két hétig 2-3 szálat, majd esténkét fogyasszunk belőle egy kupicával. A szívburokra van jótékony hatással.

vörös áfonya
Tavaly ültettem, sajnos még nem termett, talán majd idén.

szamóca
Tavaly tavasszal sikerült egy olyan fajtát találnom, amely mézédes még fél éretten is. Elképesztő, hogy milyen íze volt. Ezt rendeltem, nem a piacon vettem. Az ősszel ültettem szét az új hajtásait, így még 3 láda palántám lett, remélem átvészelik a telet. 

cukkini
Egy erkélyen cukkinit nevelni, az nem semmi. Rendkívül vízigényes és persze nem árt minél nagyobb cserépbe elültetni mivel gyorsan, sok gyökere nő. Virágai, levelei is fogyaszthatók.

erdei szamóca
Ezt a piacon vettem, úgy két évvel ezelőtt. Termése pici, hisz erdei fajtáról beszélünk, de szintén mézédes. Ez is könnyen szaporítható.

levendula
Vannak kedvenceim is, ilyen a levendula és a menta. Mindkettő szintén megtalálható az erkélyen. Két éve az alattam lakó szomszéd - akinek van egy piciny kertje - visszavágta a levendula töveit. Én elkértem tőle. Leszedtem az aljáról a leveleket és csak úgy a la nature ledugdostam a földbe. Mind megeredt és még abban az évben virágzott is. Most már abból is több cserépnyi van, így tavasszal azt hiszem ajándékoznom kell belőle, hiszen véges az a 4 négyzetméter.


Kifejezetten balkonládákba való paradicsom is termesztésre került, mivel az a tapasztalatom, hogy a rendes  paradicsom nem bírja az erkély klímáját. Még márciusban dugdostam el a magokat, majd a kikelt palántákat végső helyükre ültettem. Hat palántát hagytam meg magunknak, a többit elajándékoztam. Még október elején is termett.
balkonparadicsom
Ez itt egy gyönyörűséges bazsalikom, természetesen ebből is több tő volt. Remek pesto készíthető belőle. Szintén magról neveltem. Egynyári, minden évben újra kell vetni.


Tavaly tavasszal rukkola saláta is volt a palettán, engem egy kicsit a mogyoróra emlékeztetett az íze (az hiszem idén is fogok vetni). A körömvirágok a bazsalikom mellett fejlődtek, rengeteg virág nőtt rajtuk, leszedtem, megszárítottam őket, így a szappanokba, krémekbe a "háztájiból" raktam. A menta leveleit szárítottam, majd egy üvegbe vándoroltak és ott várják hogy a tél folyamán némi citromfűvel egyetemben teát főzzünk belőle. Mivel a menta és a citromfű is folyamatosan hozza leveleit, így még szörpöt és a már említett likőrt is előállítottam, no persze a szappanokba is hazai mentalevélből került. (a szörpök sajnos lassan elfogynak)
A fűszernövények közül a rozmaringon kívül, az oregánó, a  kakukfű, és a csombor is helyet kapott az erkélyen.






fügefa
Tavaly már nagyon szépen termett, pedig még elég kicsi. Remélem az idén lesz annyi termése, hogy egy kis fügebort kanyarintsak belőle.

Nehogy az gondoljátok, hogy ezzel itt a vége, vannak olyan növények, amelyekről nem készültek fotók. Ilyen a szibériai mézbogyó, a törpe áfonya- szegénynek volt egy csomó termése, de a nyári melegben megsültek -,  a törpe rózsa, a kövirózsa, és a harangvirág (bár azt karácsonykor az anyósomnak adtam). Remélem nem hagytam ki semmit...
Jogosan vetődhet fel az a kérdés, hogy mi kiférünk még az erkélyre!? Igen, bizony, kiférünk, és legalább még két szék és egy kis asztal is!

Száz szónak is egy a vége, vágjatok bele, csináljátok és ne adjátok fel! 

5 megjegyzés:

  1. Aztaaaa...
    Banyeg, nagyon ügyes vagy! Soha nem hittem volna, hogy ilyesmivel is foglalkozol. Kikerekedett szemekkel bámulok, úgy le vagyok nyűgözve! Gratulálok!!!
    Tudod, az a bizonyos kopasz

    VálaszTörlés
  2. Hát ez a bejegyzés hihetetlen klassz :) :) :)
    Én is erkélyen "gazdálkodom", nekem egyenlőre 2 palánta eprem van, bazsalikomom, fokhagymám (ami úgy néz ki, hogy nem bírja a cserepes tartást sajnos). Igaz, hogy a termesztést idén kezdtem el.
    De tartok még leandert és muskátlit is. Az egyik eper palántámon már 4 eperke is termett, csak még éretlen :) A másik egyenlőre csak indákra gyúr, de azokra nagyon :)
    A bejegyzésed felbátorított arra, hogy ha idén már nem is, de jövőre mindenképpen próbálkozom még egyéb növény termesztésével is!

    VálaszTörlés
  3. Kedves Márti!
    Örülök, hogy kedvet kaptál a "gazdálkodásra"! Ami az epreket illeti, ha már az indákon megjelennek a légzőgyökerek, levághatod az indát, 2 napra tedd bele vízbe majd utána el is ültetheted. Ezek nagyon szívósak, áttelelnek az erkélyen. Szerintem még nem késtél le semmiről, ha veszel egy paradicsom fát és elülteted egy olcsó felmosóvödörbe (12 literes kb. 300.-Ft) még paradicsomod is lehet az idén, sőt rukkolát (persze ha szereted) télen-nyáron vethetsz, 2-3 hét alatt kinő.
    Ne keserítsen el, ha esetleg az elején nem jönnek össze úgy a dolgok ahogy szeretnéd, én sokszor megfogadtam, hogy abbahagyom (7 éve csinálom), de valahogy nem vitt rá a lélek. Olyan jó érzés amikor a sajátodat eszed! Sok sikert, aztán információt kérek, hogy mi a helyzet, hogy alakulnak a dolgok.
    Üdv,
    Andy

    ui. a közeljövőben készítek felvételt a jelenlegi helyzetről, majd felrakom az oldalra. A dzsungel az erkélyünkhöz képest piskóta.

    VálaszTörlés
  4. Szia :)
    Eperkékkel jól állok, két növényke már a földben van, másik kettő pedig ázik egy kis tálkában :) :)
    Tényleg szuper klassz, amikor a sajátot eszi az ember :) Nagyon finom édesek lettek az eprek, szerencsére a nap is jól megérlelte őket.
    Paradicsomból vetettem még magot, egyik ki is kelt, már a 4. levelet hozza. A nagyok kicsit megzuhantak, gondolom az erős tűző nap sok nekik, úgyhogy árnyékosabb helyet kerestem nekik.. Kíváncsian várom, hogy mi lesz belőlük :)
    Van még bazsalikomom is, azok is gyönyörűen nőnek :)
    Kíváncsi vagyok az erkélyetekre, biztos dugig van :D

    VálaszTörlés
  5. Szia!

    Igen tele van az erkély. A felettünk lakó szomszédhoz futtatjuk a paradicsomfákat. Egy kicsit meg is kellett stuccolni, hogy ne lapjával férjünk ki az erkélyre. Már hozza a szép terméseket.A fügefánk is tele van terméssel, sőt a szederbokron is lesz egy kevés, mindkettőt át kell majd ültetnünk az ősszel. Kísérletező lévén még luffa szivacsnak való tököt is ültettem, hát nem tudom mi lesz belőle. Végre lesz egy szabad vasárnapom, úgyhogy itt az ideje, hogy filmezzek, a jövő héten fel is dobom az oldalra. Üdv, Andi

    VálaszTörlés