2012. szeptember 18., kedd

PEKMEZ - mustméz

Úgy döntöttem, hogy az idén csupa olyan ajándékot készítek a családnak karácsonyra, amit megehetnek, felkenhetnek, elpancsolhatnak. Mivel szabadságomat töltöm, elvileg több időm maradt volna a tervek megvalósítására, de ugyebár az a mondás járja, hogy "ember tervez, Isten végez". No, ez most is így volt. A három hét szabiból kettőt betegen, ágyban fekve, lázasan, eléggé enerváltan töltöttem. Hétvégére azonban muszáj volt összekapni magam, hogy legalább a töredékét elkészítsem a tervezetteknek. 
Ami kirántott ebből az állapotból és arra késztetett, hogy nekiálljak végre,  a fiam  telefonja volt, miszerint 6 liter must birtokába jutott a jól megérdemelt munka "gyümölcseként".
Így neki is álltam egy egyszerűen elkészíthető "méznek", amit fehér és  piros szőlőből egyaránt megvalósíthatunk.
Nos, ebben a lábasban készült a "cucc". Csak 4 liter fért bele és kb. a tetejéig ért az anyag, azért olyan szép barna foltos az egész. A következő körben készült a maradék 2 liter.
Hozzánk ennek az édességnek elkészítési módja a törökökkel együtt érkezett. Ők sokszor sütőtökkel vagy birsalmával készítették, a gyümölcsöket akkor rakták bele, amikor már sűrűsödni kezdett a must, remek téli csemegének számított. Mielőtt a cukor teret hódított volna mustmézet használtak az édességek elkészítéséhez (baklava).

A fiam által küldött alapanyag - a hozzánk való eljuttatása külön szervezést igényelt -  már kezdett kicsit murcisodni, de mégis nekiálltam, hiszen úgy gondoltam, hogy az alkohol tartalma úgy is eltűnik a főzés folyamán.


A pekmez receptje roppant "bonyolult". Vesszük tehát a mustot - de vehetünk akár szőlőt is és mi magunk is kipréselhetjük, akinek van gyümölcscentrifugája annak az remek szolgálatatot tehet ebben az esetben. Kisebb mennyiséggel is kezdhetünk, csak figyelembe kell venni, hogy jelentősen, majd hatodára csökken a már kész termék mennyisége. Tehát, ezt a 6 litert (vagy amennyink van) addig főzzük, míg méz sűrűségűvé nem válik, majd még forrón üvegekbe rakjuk és jöhet a száraz dunszt. A  hat literből összesen  1 liter pekmez, vagyis mustméz lesz. Az íze nagyon érdekes, egy kicsit édes, egy kicsit savanyú, egy kicsit kesernyés. Persze nagy mértékben attól is függ, hogy milyen lesz a végeredmény hogy mennyire édes vagy éppen savanyú szőlőből készül. A  kínai ételek elkészítéséhez például a vörös mustméz kiváló (szerintem).
Igazi ínyencség, különlegesség, karácsonyi ajándéknak is elkészíthető.
talán látni, hogy milyen, valóban méz sűrűségű lett
Leírok pár receptet, melyet a Herbáció periodikában találtam, de lehet próbálkozni mással is.

Salátatál mustmézzel:
Friss salátalevelek ( galambbegy, ruccola, pitypang levél, tyúkhúr, turbolya, salátaboglárka, stb.)
A salátákat megmossuk, leitatjuk róla a vizet, majd egy tálra rakjuk. Elkészítjük hozzá az öntetett.
1dl olíva olaj vagy szőlőmag olaj, 3 evőkanál balzsamecet,0,5 dl mustméz. Ezt az öntetet jól elkeverjük és a salátára öntjük. 

Citrus-szirup
1-1 megmosott narancs,citrom és zöld citrom héját finoman lereszeljük. Majd kifacsarjuk a levüket is. Ezután hozzá keverünk 2,5 dl világos pekmezt. Kis lángon kevergetjük 10 percig. Öt dl lesz belőle.

Kávé öntet
100 instant kávé, lehet pótkávé is
50 g kukoricakeményítő
5 dl desztillált víz
5 evőkanál sötét pekmez

A kávét, és a kukorica keményítőt összekeverjük az 5 dl vízzel, majd mehet bele a sötét pekmez. Lassú tűzön sűrűre főzzük.

1 megjegyzés:

  1. Szia,azt szeretném kérdezni hogy,nagyobb mennyiséget mivel lehetne tartósítani?köszi

    VálaszTörlés