2013. május 12., vasárnap

SÜSS KALÁCSOT OTTHON

Volt már kenyér, kifli, pizza, lepény és a csuda tudja, hogy még mi. Most úgy gondoltam megosztom veletek a kalács nyújtotta lehetőséget.

A legjobb időszak a kalács - és minden kelt tészta készítésére - a kellemes nyári, negyven fokos meleg, meg persze az idei 30 fokos tavasz. Az ember általában akkor áll neki sütni, amikor amúgy is gatya szaggató meleg van. Természetesen ez velem is mindig így történik.

Kezdődött a történet még húsvétkor, mert persze nem jött meg a fizetésünk az ünnep előtt, így .....

Szóval, végy:

40-50 dkg lisztet
2,5 dl langyos tejet
5-8 dkg vajat, margarint (kinek mi)
1 vaníliás cukrot
2,5-3 g élesztőt (én szárítottat nem használok, de az is jó)
ízlés szerint cukrot (6-10 dkg)
csipet sót
1 tojást a kalácsba
1 tojást azért, hogy megkend a kalácsot + egy kis tej
+
kakaó (ha mintás kalácsot szeretnél)

Először is a tej felével és egy kics cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Amíg ez a művelet tart, összedobjuk a többi hozzávalót (én spéciel a párom által csak "KELTETŐTÁLNAK" nevezett kelesztőtálban teszem ezt), a lisztet, a vajat, a sót, a cukrot, a tojást, a maradék tejet. Amikor felfutott az élesztő, azt is beleöntjük, majd mehet a gyúrás, a dagasztás. Ezt addig tegyük, míg a tészta el nem válik a táltól. (majdhogynem olyan, mintha fánktésztát készítenénk). Három részre osztjuk a tésztát. Ebből az egyiket tovább "masszírozzuk" a kakakóval együtt. (ekkor egy kis vizet tehetünk bele, hogy felvegye a cukrozott kakaót. Ha márvány mintásat szeretnénk, akkor nem kell tökéletesen elegyíteni, hagyjuk, hogy az egyik része sötétebb, a másik világosabb, vagy éppen teljesen "fehér" maradjon)

megkelve


Amikor kellőképpen meggyúrtuk, hagyjuk kelni. A kelesztési időt az időjárás is befolyásolja, hiszen ha süt a nap a kelesztőtálat kiteszem az erkélyre. Ilyenkor kb. fél óra is elég és elképesztő méreteket ölt az "anyag".

Hiába kelt egy tálban, akkor is könnyen szétválsztható mind a három rész. Ebből hosszú rudakat formálunk (de lazán, hogy a levegőt ne nyomjuk ki a tésztából), majd fonjuk őket össze, és mehetnek a formába, hogy ott újra megkeljenek. Ezek után megkenjük a tojásos tejjel.
Előmelegített sütőben (én vizet spriccelek a sütőbe), 190 fokon, 20-25 percig süssük (nem törvényszerű, ki kell tapasztalni).
Isteni, omlós!

megsülve
megszelve


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése